Altı aylık kârda tarihi rekor kırdı! Avrupa durdu, THY solladı

Avrupa'yı solladı, dünyada ilk üçe girdi. THY, 2019'daki performansını aşarak pandemiden en hızlı çıkan havayolu oldu. THY kârlılık ve kapasitede Avrupa'daki rakiplerini sollarken dünyada ise ilk üçe girdi.

YAŞAR KIZILBAĞ

Havacılık sektöründe yaşanan kaosa rağmen Türk Hava Yolları (THY) kârlılık ve dolulukla yine rakiplerini solladı. Şirket ilk 6 ayda beklentilerin üzerinde 637 milyon dolar kar açıkladı. İkinci çeyrekteki kâr 9.1 milyar lira olurken 6 aylık kâr 11 milyar 375 milyon TL'ye ulaştı. Şirketin 6 aylık performansını düzenlediği sohbet toplantısıyla değerlendiren THY Yönetim Kurulu ve İcra Komitesi Başkanı Prof. Dr. Ahmet Bolat, THY tarihinin en yüksek 6 aylık kârına ulaştıklarını söyledi.

RAKİPLER HÂLÂ EKSİDE

"THY karlılık ve dolulukta Avrupa'daki tüm rakiplerini geçti. Dünyada ise ilk üçe girdi" diyen Bolat, temmuzda pandemi öncesindeki yolcu kapasitesinin yüzde 22 üzerine çıkmayı başardıklarını anlattı. THY'nin rakiplerine göre yolcu kapasitesini en çok artıran şirket olduğunu belirten Bolat, ikinci çeyrekte 2019'un performansının üzerine çıktıklarını söyledi. Kapasitenin 2019'un ikinci çeyreğine göre yüzde 12.3 arttığını belirten Bolat "İngiltere ve Almanya'da bayrak taşıyıcılar aynı dönemde yüzde 35'in üzerinde eksideler. Avrupa 2019 değerlerin e20247te ulaşmayı hedefliyor" dedi. THY'nin gelirinin ise yüzde 42.6 arttığını belirten Bolat bu başarıda 65 bin kişilik THY ailesinin fedakarlığının ve mücadelesinin önemli olduğunu dile getirdi.

UÇUŞ SAYISINDA DA 1'İNCİ

Bolat "Zorluklar bu büyük ailenin bağlarını güçlendirdi. "Pandemide havayolu şirketleri ortalama yüzde 10, havalimanları ise yüzde 29 personel azalttı. Biz ise yolumuzu ayırmadık. Onlar da bizi gayretleriyle yalnız bırakmadı. Şu an dünyada en çok uluslararası koltuk kapasitesi sunan üçüncü havayoluyuz. Ortalama 1.206 günlük uçuş sayısıyla ise 1. sırada yer alıyoruz. Pandemide eğer uçuş ekibinden vazgeçen havayolu şirketlerinden olsaydık bugün bu kapasiteyi ortaya koyamazdık" dedi.

Bolat bu başarının maliyet artışları ve şu anda Avrupa havalimanlarında yaşanan yeni krize rağmen elde edildiğini de anlattı. Bolat "İşten çıkarmalar ve grevler nedeniyle Avrupa'da nitelikli personel bulunamıyor. Oralarda sonu gelmeyen boarding kuyruklarıyla, devasa bagaj yığınlarıyla karşılaşıyoruz. O yüzden Avrupa'da zamanında kalkış oranlarımız düşüyor. Buna rağmen uçuş iptal oranımız Avrupa'nın oldukça altında" diye konuştu. Bolat, Turkish Cargo'nin da gösterdiği performansla dünyada 4'üncü sırada çıktığını söyledi.

THY Yönetim Kurulu ve İcra Kurulu Başkanı Ahmet Bolat (ortada) Genel Müdür Bilal Ekşi ve genel müdür yardımcılarıyla birlikte THY'nin ilk 6 aylık performansını değerlendirdi.

THY'NİN İKİNCİ ÇEYREK PERFORMANSI (MİLYON DOLAR)

Kalemler 2019 2022

Toplam gelir 3.181 4.535

Yolcu geliri 2.696 3.375

Targo geliri 393 1.064

Toplam gider 3.171 4.015

BU YIL 5 BİN YENİ PERSONEL ALACAK

Bolat pandemi döneminde personel çıkarmak bir yana 5 bin kişiye ek istihdam sağladıklarını belirterek "Bu yıl bu rakamdan daha fazla alırız. Şimdiden 6 ayda 3 bin kişiyi işe aldık" dedi. Pilot açığı konusunda ise Ahmet Bolat "Şu anda 400 pilot yetiştiriyoruz. Ayrıca piyasada ticari uçuş eğitimi almamış 800 pilot var. Yakında ilana çıkacağız. 700 pilot alacağız. Pilot sayımız 5.400'e kadar çıkacak" diye konuştu.

UÇAKLAR YENİ KOLTUKLARLA BÜYÜYECEK

Bolat kapasite artırmak için bekledikleri 8 uçağın 1 yıldır gelmediğini de belirterek "Boeing 1 yıldır kimseye uçak gönderemiyor. Marttan itibaren gelecek. Ancak Airbus'tan 6 yeni uçak aldık" dedi. Kapasite artırmak için geliştirdikleri bir başka formülden de bahseden Bolat "İç hatlardaki 180 kişilik uçaklarımızı 220 kişiye çıkaracağız. Bu uçaklara yeni tasarım koltuklar koyacağız. Koltuk aralığı değişmeyecek" dedi.

LONDRA'YA ROADSHOW ÇIKARMASI

386 uçaklık filoyla 129 ülkede 340 noktaya uçtuklarını söyleyen Bolat bu yıl 7 yeni hat açtıklarını 2023'te ise 15 yeni hat açacaklarını söyledi. THY hisselerinin yılbaşından itibaren dolar bazında yüzde 116 yükselerek en fazla değer kazanan havayolu şirketi olduğunu da belirten Bolat "Ancak hisse değerini yükseltmek için başta Londra olmak üzere yatırımcılarla roadshow yapacağız. Hisse değerini 6 dolara çıkarmamız lazım" dedi.

90'INCI YILDA 400 UÇAK VE 1 MİLYAR YOLCU

Bolat önümüzdeki yıl 90. yılı kutlayacaklarını belirterek "THY kuruluşundan bu yana 950 milyonu aşkın yolcu taşıdı. Gelecek yıl şubat ayında 400. uçağımız gelecek. Ayrıca 1 milyarıncı yolcuyu da o yıl taşıyacağız" şeklinde konuştu.

ANADOLU İÇİN TANITIM TURU

Bolat THY'nin turizmin ana taşıyıcısı olduğunu da belirterek "25 uçağı turizme ayırdık. İstanbul'dan Antalya'ya günde 15 ayrı uçak koyduk" dedi. Bolat turizme dönük yeni bir tanıtım faaliyeti de başlatacaklarını söyledi. Bolat "21 Ağustos'ta yönetim olarak Van'a gideceğiz. Haftalık yönetim toplantımızı ilk kez başka bir şehirde yapacağız. Ardından Diyarbakır ve Mardin gibi illerde tanıtımlarımız olacak" dedi. Bolat iç hatlarda uçan yolcunun yarısının turist olduğuna de dikkat çekti.

Bakan Karaismailoğlu Kadirli-Osmaniye yol şantiyesinde işçilerle buluştu.

ONLARDA KAOS, BİZDE KONFOR VAR

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, İstanbul Havalimanı'nın, Avrupa havalimanlarını geride bırakarak birinciliğini her geçen gün sağlamlaştırdığını belirterek, "Avrupa havalimanlarında kaos var. Türkiye havalimanlarında konfor var. İstanbul Havalimanı gibi mega yatırımlarımız ve aldığımız diğer önlemler sayesinde bagaj, trafik ve uçuşlarda aksamalar, sıkıntılar yaşamıyoruz" dedi.

Kadirli-Osmaniye yol şantiyesinde incelemelerde bulunan Karaismailoğlu "7 ayda hava yolu ile seyahat eden yolcu sayısı 96 milyonu geçti. Sırf karalamak için her gün yalanlarla saldırmaya çalıştıkları İstanbul Havalimanı'nın başarıları karşısında şimdi suspus oldular. Halbuki İstanbul Havalimanı projesini daha duyurduğumuz günden itibaren bu yalan ve iftira kampanyalarına başlamışlardı. 20 yıldır yanımızda, arkamızda olan milletimiz ise İstanbul Havalimanı'na sahip çıktı" diye konuştu.

Ulaşımın yanı sıra iletişim altyapısında da ciddi atılımlar yaptıklarına değinen Bakan Karaismailoğlu, "Ulaşım alanında bu başarıları gerçekleştirirken ülkemizin iletişim altyapısı içinde çok büyük atılımlar yaptık. Geçtiğimiz yıl Türksat 5A ve Türksat 5B haberleşme uydularımızı uzaya göndererek, bu konuda dünyadaki öncü ülkeler arasında yerimizi aldık. Yerli milli uydumuzu Türksat 6A'yı 2023'te uzaya göndererek, dünyada bu sektörde de ilk 10 ülke arasındaki yerimizi alacağız" diye konuştu.