Almanya'yla yeni bir dönem başlıyor

Almanya’da temaslarda bulunan Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, İkili ilişkilerin gelişmesi birçok pozitif gelişmeleri de beraberinde getirecek. İlişkilerin ilerlemesi için yeni dönem başladı” dedi.  

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Almanya’da mevkidaşlarıyla bir araya geldi. Bakanlar görüşme sonrası ortak basın açıklaması yaptı.  Bakan Albayrak yaptığı açıklamada, “Türkiye’de de ziyaret olacak. Görüşme öncesi verimli bir toplantı oldu. İlişkilerin ilerlemesi için yeni dönem başladı” ifadelerini kullandı. Bakan Albayrak’ın açıklamalarından satır başları şöyle; 

İLİŞKİLERE YENİ TUĞLA 

Bugün küresel ekonomik ve ticaret perspektifinde ülkelerin ve dünyanın çok farklı tehdit ve fırsatlarla olduğu bir dönemde; Türkiye Almanya ilişkileri ki şunu ifade etmek istiyorum. Yüzlerce yıllık bir ilişkiden, Osmanlı’dan bugüne Türkiye-Almanya ilişkileri tarihsel temelin üzerine yeni bir tuğla koyma noktasında önemli bir ziyaret olduğunu düşünüyorum bu ziyaretin. 

KRİTİK BİR BÖLGEDEYİZ 

Sadece AK Parti döneminde, Türkiye ile Almanya ticaret hacmini yüzde 300’e, 13 milyar dolardan 38 milyar dolara ulaştırmış. Bugün Türkiye ve Almanya her konuda farklı düşünmek durumunda değil. Bugün ortak ve mutabık kaldığı alanları daha da ileri ve geleceğe pozitif taşımak için verimli bir toplantı gerçekleştirdik. Bölgemiz çok kritik bir bölge. Ortak bakış ve stratejik bakış açısıyla yeni bir dönemin başladığını düşünüyorum. İki ülkenin sosyal yakınlaşması yeni dönemde çok daha güçlü şekilde ilerleyeceğini düşünüyorum. 

GERGİNLİK GERİDE KALDI 

Bugün gerçekleştirdiğimiz ziyaret olumlu cereyan etti. Türk-Alman ilişkileri gerginlik sürecini geride bıraktı ve pozitif yönde ilerliyor. Samimi ve yapıcı dilin olduğu bir sürece girdik. Türk-Alman  ilişkilerinde ekonomik manada çok başarılı bir 15 yıl geçirdi. Bu sürecin bir üst lige çıkması için önemli adımların atılacağı yeni bir başlangıç olarak görüyorum. 

TÜRKİYE 2024 ŞAMPİYONASI'NA TALİP

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak Türkiye’nin 2024 Avrupa Futbol Şampiyonası’nın ev sahipliğine talep olduğunu belirterek şunları söyledi: Sıkı bir futbol takipçisi olarak iki çerçevede bu başvuruyu değerlendirebiliriz. Türkiye ilk defa böyle bir organizasyona ev sahipliği yapmak için olumlu buluyor. Almanya da Türkiye’nin böyle bir organizasyonu ilk defa ev sahipliği yapacak olmasını olumlu gördüğünü düşünüyoruz. Türkiye ekonomik olarak da altyapı olarak da böyle bir organizasyona ev sahipliği yapmak için bir çok stadyum bu tür organizasyonları ekonomik ve ticari olarak başarmış olarak böyle bir organizasyona fazlasıyla hazır. 

TİCARET HACMİ 38 MİLYAR $ OLACAK

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan: Gerçekten çok verimli bir toplantı gerçekleştirdik sayın cumhurbaşkanımızın ziyaretleri öncesinde. Kendileriyle ekonomik ve dost ilişkilerimizin artırılması yönünde hemfikir olduğunu gördük. iki tarafta da aynı istek, hedef var. bunu biz iki üç kata da çıkarabileceğimize inanıyorum bu şekilde devam ederse. AB ile Türkiye’nin Gümrük Birliği anlaşmasının güncellenmesi için toplantının başlaması gerekiyor. Almanya’nın desteğinin yanımızda olduğunu gördük. Ticaret hacmimiz bu sene 38 milyar dolara ulaşacak. 

GÖRÜŞMELER KATKI SUNACAK

Almanya Maliye Bakanı Olaf Scholz: Federal Hükümet ile Türk hükümeti arasında gerçekleşen görüşmeler elbette katkı sunacaktır. Bu organizasyonun hedefi odur. Ve ağırlıklı olarak da gündemi bu belirleyecektir. Türkiye’nin ne büyük ne de önümüzdeki hafta Cumhurbaşkanı ile şansölye arasında Türkiye tarafından bir ekonomik destek talebi iletilmemiştir. 

TÜRKİYE EKONOMİSİ GÜÇLÜ VE SAĞLAM

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Almanya’nın başkenti Berlin’de Almanya Maliye Bakanı Olaf Scholz (sağ 2) ve Almanya Ekonomi Bakanı Peter Altmeier (sağda) ile Türkiye-Almanya ekonomik ilişkilerini değerlendirmek üzere bir araya geldi. 

Görüşmenin ardından açıklama yapan  Almanya Ekonomi ve Enerji Bakanı Peter Altmaier de Türk ekonomisinin son derece güçlü ve sağlıklı olduğunu söyledi. Altamaier, “Geçmişte zorlu konular da olmuştur her iki tarafta. Uzun yıllar süren işbirliğimiz ve dostluk da mevcut. Türkiye’de yatırım yapmış 7 bin 500’den fazla Alman şirketi mevcut. Bu ekonomik ilişkileri geliştirmek istiyoruz. Ortak çıkarlarımız konusunda mutabık kaldık. Gümrük birliği sorusuna gelince bu AB düzeyinde karara bağlanacak bir sorudur. Türkiye ile AB arasındaki görüşmelerin birçok alanda olumlu, bazı alanlarda istenen şekilde ilerlemediğini bilirsiniz. Bu konuya net yanıt verebilecek durumda değilim” dedi.

Görüşmenin ardından açıklama yapan  Almanya Ekonomi ve Enerji Bakanı Peter Altmaier Türk ekonomisinin son derece güçlü ve sağlıklı olduğunu söyledi. Altamaier, “Geçmişte zorlu konular da olmuştur her iki tarafta. Uzun yıllar süren işbirliğimiz ve dostluk da mevcut. Türkiye’de yatırım yapmış 7 bin 500’den fazla Alman şirketi mevcut. Bu ekonomik ilişkileri geliştirmek istiyoruz. Ortak çıkarlarımız konusunda mutabık kaldık. Gümrük Birliği sorusuna gelince bu AB düzeyinde karara bağlanacak bir sorudur. Türkiye’yle AB arasındaki görüşmelerin birçok alanda olumlu, bazı alanlarda istenen şekilde ilerlemediğini bilirsiniz. Bu konuya net yanıt verebilecek durumda değilim” dedi. 

ORTAK İSTİKRAR ARAYIŞI

Bakan Albayrak da, “Türk şirketlerinin ve Alman şirketlerinin menfaatine olan, hem iki ülke hem de üçüncü coğrafyalarda ortak hareket ederek; küresel manada çalkantılı bir iklimde, çok farklı sınamalarla karşı karşıya olduğumuz bir türbülansın içinde yeni bir ekonomik dönemden geçiyoruz.  Bu süreç çok net ifade edeyim; Türkiye’nin istikrarı Almanya’ya, Almanya’nın istikrarı Türkiye’ye çok net katkı yapacak” dedi.

BİRÇOK KONUYA AYNI BAKIYORUZ

Bakan Albayrak, “İlişkilerin gelişmesi birçok pozitif gelişmeleri de beraberinde getirecek. Türkiye birçok konuda meselelere Almanya’yla aynı bakıyor. Her geçen gün Türkiye ve Almanya’nın meselelere çok daha güçlü baktığı bir dönemden bahsediyoruz” diye konuştu.