Almanya’dan özel sektöre ‘Suriyelileri işe alın’ çağrısı

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 'Suriyeliler' çıkışı dünyada da yankı buldu. Almanya Ekonomi Bakanı, borsanın en büyük şirketlerine mültecileri işe almaları çağrısı yaptı. Bakan Gabriel, 30 büyük şirketin CEO’suna bu talebi içeren bir mektup göndererek ''Bu sizin tarihi sorumluluğunuz'' ifadesini kullandı.

Almanya Ekonomi Bakanı Sigmar Gabriel borsada işlem gören en büyük 30 şirkete, küçük ve orta boy işletmeleri örnek alarak daha fazla mülteciyi işe almaları çağrısında bulundu. Almanya, çoğunluğu Suriye, Irak ve Afganistan'daki çatışmalardan kaçanlar olmak üzere geçtiğimiz yıl ülkeye giriş yapan 1 milyonun üzerinde mültecinin Avrupa'ya entegre olmaları çabalarında en önde yer alıyor. 

ÇABA HARCAMIYORSUNUZ 

Gabriel, Almanya borsası DAX'ta işlem gören 30 büyük firmanın CEO'larına yazdığı mektupta, bu konuda büyük şirketlerin Avrupa'nın en büyük ekonomisinin belkemiğini oluşturan binlerce Mittelstand firmasından çok daha az çaba sarf ediyor göründüğünü yazdı. 

Alman hükümeti, ülkede istihdamın bu yıl 43.5 milyon ve 2017 yılında 44 milyon olmasını bekliyor. Almanya'da işsizlik oranı Haziran ayında yüzde 6.1 ile Almanya'nın yeniden birleştiği 1990 yılından bu yana en düşük seviyede seyrediyor. 

SADECE 54 KİŞİ ALDILAR 

Frankfurter Allgemeine Zeitung gazetesinin yaptığı bir ankete göre, 30 DAX şirketi, 50’si Deutsche Post tarafından istihdam edilmiş olmak üzere 54 mülteciyi işe aldı. SPD lideri Gabriel, Alman Sanayi ve Ticaret Odaları Birliği'nin (DIHK) yanı sıra küçük ve orta boy işletmelerin de iş piyasasında köprüler inşa etmek için sarf ettikleri çabaya dikkat çekti.

Bu sizin göreviniz

CEO'lara yazdığı mektupta Gabriel, "Ancak kurumsal Almanya'nın en iyileri yani siz olmadan köprü tamamlanmış değil" dedi ve rekor yüksek seviyede göçmen akımının, Almanya'nın yeniden birleşmesinden sonra en çok çaba gerektiren vazifesi olduğunu sözlerine ekledi.

Avrupa'da azalan nüfusa göçmenlerden doping

Avrupa Birliği (AB) nüfusu, net göç etkisiyle artış göstererek, 2015 sonu itibarıyla 510,1 milyona ulaştı. Eurostat verilerine göre, 28 ülkeli AB nüfusu, 1,8 milyon kişi artarak 508,3 milyondan 510,1 milyona çıktı. AB'de geçen yıl doğan bebek sayısı 5,1 milyonu bulurken, ölen kişi sayısı 5,2 milyon oldu. Bu çerçevede AB nüfusunda tarihinde ilk defa negatif yönde ‘doğal’ değişim görülmesine karşın toplam popülasyondaki artışta net göçmen sayısı etkili oldu. AB'de nüfusu en çok artan ülke binde 23,3 ile Lüksemburg oldu. Onu Avusturya takip etti. Onu Almanya izledi.