Almanlar Türkiye'yi istiyor

Alman turist Antalya'da tatil için gün sayıyor. Kovid-19 vakalarının düşmesi ve aşılamanın artması turizmi hareketlendirdi. Sektör temsilcileri Rus heyetten gelecek haberi beklerken, Alman turistin rezervasyonlarında Girit, Mayorka ve Rodos'tan çok Antalya ağır basıyor.

ÖZGÜL ÖZTÜRK

Türkiye'de Kovid-19 vakalarındaki düşüş ve aşılamanın hız kazanması turizmi hareketlendirmeye başladı. İlk olarak iç pazarda başlayan canlılığın, hızlanan aşılamayla Rusya ve Almanya pazarlarını da harekete geçirmesi bekleniyor. Bu kapsamda Rusya, Türkiye ile uçuşların açılmasına ilişkin durumu değerlendirmek için Antalya'ya bir heyet gönderirken, Türkiye'yi 'yüksek riskli ülkeler' kategorisinden çıkaran Almanya'dan da rezervasyon artışı başladı.

AŞININ ETKİSİ BÜYÜK

Corendon Turizm Grubu Başkanı Yıldıray Karaer, Alman Dışişleri Bakanlığı'nın Türkiye'yi 'yüksek riskli bölgeler' listesinden çıkarıp; 'riskli bölge' kategorisine eklemesiyle Türkiye'ye rezervasyon yapan Alman turist sayısında artış görüldüğünü söyledi. Corendon olarak Almanya'dan İspanya, İtalya, Yunanistan ve Türkiye'ye her yıl 5 milyon turist taşıdıklarına dikkat çeken Karaer, "Bunun 3'te 2'si Türkiye'ye geliyor. Son bir haftadır yapılan rezervasyonlarda eğilim Girit, Mayorka ve Rodos'tan çok Antalya'ya" dedi. Gelen talep artışında Türkiye ve dünyadaki aşılama faaliyetlerinin de büyük rol oynadığına dikkat çeken Yıldıray Karaer, "Bu yıl 2019 rakamlarını yakalamamız zor ama geçen yıla göre çok daha iyi bir yıl geçireceğiz" yorumunda bulundu.

POZİTİF YÖNDE ETKİLEDİ

Özellikle iç pazarla sezonu açan turizm sektörü, Almanya, Ukrayna, Polonya gibi ülkelerin yanı sıra bir an önce ana pazar konumundaki Rusya ve İngiltere pazarının da açılmasını bekliyor. Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkan Yardımcısı ve Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği Başkanı Erkan Yağcı, vaka sayılarının düşmesinin ve aşılama oranının artmasının turizmi pozitif yönde etkilediğini söyledi. Yağcı, "Turizmde dünya markası Antalya, Güvenli Turizm Sertifikalı tesisleriyle güvenli ve sağlıklı bir şekilde misafirlerini ağırlamaya hazır" dedi.

TEMMUZA REZERVASYONLAR ARTTI

Profesyonel Otel Yöneticileri Derneği Başkanı Ülkay Atmaca ise şu anda iç pazarla Almana ve Ukrayna pazarında hareketlilik olduğuna işaret etti. Özellikle iç pazarla Almanya'dan yoğun talep geldiğini dile getiren Atmaca, "Almanya'nın Türkiye'yi kırmızı listeden çıkarması 1 Temmuz sonrası rezervasyonlarını artırdı. İç pazarda da bir yoğunluk var, Kurban Bayramı'nda ise daha fazla artmasını bekliyoruz. Sektör olarak Rusya pazarına odaklandık. Uçuş kısıtlamasının kalkmasıyla hızlı bir dönüş bekliyoruz. Çünkü Ruslar Türkiye'yi çok seviyor ve bir an önce kısıtlamanın kalkmasını bekliyor" diye konuştu. Vaka sayılarında da düşüş yaşandığına dikkati çeken Atmaca, geçen yıldan daha iyi bir sezon beklediklerini vurguladı.

RUS HEYET TÜRKİYE'DE

Türkiye'deki koronavirüs önlemlerini yerinde incelemek üzere beklenen Rus heyeti dün sabah Türkiye'ye geldi. Heyetin ilk günü Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy'un oteli olan Maxx Royal Belek'te geçirdiği belirtildi. Heyetin ziyaret sonucuna göre uçuşların yeniden başlatılması ve turizm hizmetlerinin sağlanmasına ilişkin kararı açıklaması bekleniyor. Türk yetkililerden 'güvenli turizm' önlemleri hakkında bilgi alan heyetin ayrıca acil servis hizmetlerini ve PCR test merkezlerini de incelemesi bekleniyor. Heyetin 19 Haziran'da ziyaretini tamamlayarak Moskova'ya döneceği belirtildi.