Alman yatırımcılar Türk hükümetinin garantisinde 

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Almanya ile Türkiye arasında yaşanan gerginliğin geçici olduğunu ifade etti. Bakan Zeybekci, Türkiye'deki Alman yatırımcılar yüzde 100 Türk hükümetinin garantisinde olduğunu söyledi.

Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel'in Türkiye ile ilişkilerin eskisi gibi devam edemeyeceğine yönelik açıklamalarını dağerlendiren Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Türkiye ile Almanya ilişkilerinin gerilmesinin iki tarafa da kaybettireceğini söyledi. Reuters'a konuşan Zeybekci, “Türkiye'deki tüm Alman yatırımları, yüzde 100 Türk hükümeti ve devletinin garantisi altında. Türk hukuku ve kanunlarının garantisi altındadır. Türk yatırımcıların hakları neyse onun gibidir, hatta bazı imtiyazları bile vardır” diye konuştu. 

İHRACATIMIZ ETKİLENMEZ 

Yaşanan krizin Almanya'ya ihracatı etkileyip etkilemeyeceği yönündeki soruya Zeybekci, "Kendi özel sektörünüze Türkiye'den mal almayın mı diyeceksiniz? Liberal ekonomilerde böyle bir şey fiziken mümkün değil. Bu nedenle ilişkilerin etkileneceğini sanmıyorum" cevabını verdi. Almanya'nın kendi vatandaşları için Türkiye'ye seyahat uyarısı yapmasını 'talihsizlik' olarak yorumlayan Zeybekci şunları söyledi: "İnsanlar menfaatlerine bakacaklardır. Türkiye turizmde en ucuz hizmetin alındığı ülkelerden. Yaşananlar turizmi etkilemez." 

Yüksek faize karşı vergi silahı 

Türkiye ekonomisinin her alanda yaşadığı iyileşmelerin, paraya ucuz ulaşmada da yakalanması gerektiğini söyleyen Zeybekci, "TCMB'nin faizlerin indirilmesiyle ilgili elindeki enstrümanlar" konusunda da şu değerlendirmeyi yaptı: "Şu adımlar atılacak demiyorum. Ama öyle bir iklim doğacak ki, (faizleri düşürmek için) adımlar atılacak. Bu konuda piyasayı fazla zorlayamazsınız. Mevduatın, kredinin üzerindeki kamu maliyetine tekrar bakmak lazım. Ben orada iyileştirme yapılabileceğini görüyorum. İyileştirmede kullanılacak araç, alınan karşılık oranları ya da vergilerin düşürülmesi olabilir." 

60 milyar liralık yatırım yolda

Yatırımlara özel teşvik sistemiyle yılsonunda 60 milyar TL'lik yatırım çekmeyi hedeflediklerini açıklayan Bakan Zeybekci, “Hem yerli hem de dünyadaki dev şirketlerle görüşüyoruz. Güzel sonuçlar alacağız. Özel teşvik sistemiyle petrokimya sektöründe bir Türk şirketi 4 milyar dolarlık yatırımı değerlendiriyor. Bu yatırımla ilgili yıl sonuna kadar sonuç alabiliriz” dedi. 

Liste iddiası yalan

FETÖ ile bağlantılı Alman şirketlerinin isimlerini Almanya'ya liste halinde sunduğu haberini de yalanlayan Zeybekci, "Bu haberler asparagastır" dedi. İki ülke geriliminin, Avrupa Birliği (AB) ile Türkiye arasında yürütülen Gümrük Birliği (GB) güncelleme sürecini etkilemeyeceğini görüşmelerin kısa sürede başlayacağını söyledi.