Al-Falih: Viyana'da komple bir paket oluşturmak için iyimserim

Suudi Arabistan Enerji, Endüstri ve Doğal Kaynaklar Bakanı Halid Al-Falih, Rusya ile yaptıkları enerji işbirliği anlaşmasına ilişkin, Rusya Enerji Bakanı Aleksandr Novak'la İstanbul'da görüşeceğini belirterek, ''Rusya'nın da yapıcı bir rol oynamaya devam etmesini bekliyorum.''dedi.

Al-Falih, 23. Dünya Enerji Kongresi yaptığı konuşmada, petrol fiyatlarını belirlemenin kendi işleri olmadığını bunu piyasanın tayin ettiğini söyledi.

Amaçlarının arz ve talebi dengelemek olduğunu vurgulayan Al-Falih, arz ve talebinin Kuzey Amerika'da çok hızlı geliştiğini ve talepte bir daralma olduğunun altını çizdi.

Sadece fiyata odaklanmak istemediğini dile getiren Al-Falih, petrolün varil fiyatının 40 dolarlardan 50 dolarlara yükseldiğini ve yıl sonunda da 60 doları bulacağını ifade etti.

Al-Falih, OPEC ve OPEC dışı üreticiler için kararlarının bütün paydaşların menfaatlerini dengeleyecek şekilde olduğunu dile getirerek, şöyle konuştu:

"Hiçbir zaman arz talep dengesizliklerini ortalamak gibi bir amacımız olmadı. OPEC'in çok önemli bir rolü var. (Rusya ile G20'de imzalanan üretimin sınırlanması dahil olmak üzere petrol piyasasında işbirliği anlaşması) Bu konu önce tartışılacak meslektaşımla burada, önümüzdeki günlerde görüşeceğim. Onların görüşü nedir? Bir koordinasyon komitesi ile görüşeceğiz. İki grup arasında arz-talep ve bu işbirliği anlaşmasının rolü tartışılacak. Rusyanın da yapıcı bir rol oynamaya devam etmesini bekliyorum. Bir sonraki toplantı 20 Kasım'da Viyana'da ve komple bir paket oluşturmak için iyimserim."

"Dünyadaki en büyük devlet fonu haline geleceğiz"

Al-Falih, geleceğe geçmişle beraber bakmak gerektiğini belirterek, erken aşamada alternatif enerji ve depolamanın önemli olduğunu kaydetti.

Saudi Aramco'nun kamuya açılmasının dünyadaki en büyük halka arz olacağını kaydeden Al-Falih, sözlerini şöyle tamamladı:

"Gelecek birkaç yıl içinde 65 gigavatlık bir güç özelleştirilecek. Bunun yardımıyla bizim ülke içi fonumuz dünyadaki en büyük devlet fonu haline gelecek. Ekonominin üç önemli petrol gaz ve madencilik. Biz petrol üretim kapasitemiz hala yatırım yapmaya devam ediyoruz. Beklediğimiz talep artışı için bu gereklidir. Düzenli petrol arzının ne kadar önemli olduğunu biliyoruz. Güneş enerjisini de ülkemizde 5 yıl içinde 10 gigavata çıkaracağız. Ayrıca nükleer enerjiyi de enerji üretimi bağlamında geliştirmeye başlayacağız."

AA