AKM'den hayır gelmez orası opera binası olacak

AKM binasında tabribatın beklenen seviyenin üstünde olduğunu vurgulayan Bakan Avcı, ''O binadan artık hayır gelmeyeceği İTÜ raporundan da belli. Rapor olmasa bile çıplak gözle görülüyor zaten. Orada İstanbul'a yakışan bir opera binasının yeniden yapılması gerekiyor. Onunla ilgili proje çalışmasını başlattık'' diye konuştu. 

Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı, İstanbul'daki Atatürk Kültür Merkezi (AKM) binasına ilişkin, "O binadan hayır gelmeyeceği İstanbul Teknik Üniversitesi raporundan da belli. Rapor olmasa bile çıplak gözle görülüyor zaten" dedi. Bakan Avcı, Anadolu Ajansı Editör Masası'nda gündeme ilişkin soruları yanıtladı. İstanbul'daki AKM konusunun yılan hikayesine döndüğüne işaret eden Avcı, İstanbul Teknik Üniversitesi'nin (İTÜ) incelemesinde de bu tahribatın beklenen seviyenin üzerinde olduğunun tespit edildiğini ve 23 Mayıs 2010'da ikinci bir emre kadar işin durdurulmasına karar verildiğini belirtti.

AVM YAPILMASI SÖZ KONUSU DEĞİL 

Bakan Avcı, şunları kaydetti: "Dolayısıyla bugün o binadan hayır gelmeyeceği İstanbul Teknik Üniversitesi raporundan da belli. Cumhurbaşkanı da ilan etti zaten, orada İstanbul'a yakışan bir opera binasının yeniden projelendirilmesi ve yapılması gerekiyor. Biz onunla ilgili proje çalışmasını başlattık. Oraya gerçekten Taksim'e uyan opera binası olarak hizmet verecek şekilde düşünülen opera binası yapılacak. Buranın alışveriş merkezi yapılacağına dair iddialar var. Öyle bir şey söz konusu değil, orada yeni bir opera binası yapılacak."

Uçaklara 6 bin dolar yakıt desteği, 2017'de de sürecek

Turizmi canlandırmak için 200 yolcu getiren uçaklara 6 bin dolar yakıt desteği verdiklerini anımsatan Avcı, bu desteği yıl sonuna kadar uzattıklarını açıkladı. Bakan Avcı, şöyle konuştu: "2017 için de benzer talepler var. Biz de bu taleplere sıcak bakıyoruz. Ama bunun için Bakanlar Kurulu kararı gerekiyor. Önümüzdeki günlerde o kararın da Bakanlar Kurulumuzdan çıkacağını ümit ediyorum. Bunu bir an önce de açıklamamız gerekiyor. Çünkü önümüzdeki sezon için turizm operatörleri kataloglarını hazırlıyorlar kasım ayı içerisinde."

Sümela Manastırı 2018'de açılacak 

Bakan Avcı, Sümela Manastırı'yla ilgili bir soruya da, "Sümela, aslında bizim bitmesini beklediğimiz bir projeydi ama yukarıdan taş düşmeleri nedeniyle, müteahhit, yeni ortaya çıkan riskli durumu gidermek için keşif artışı talebinde bulundu. Onlar yapıldıktan sonra 2018 Ağustos'ta tamamen hizmete girecek gibi görülüyor" dedi.  

Tarihi bir sembol değil

Bakan Avcı, AKM binasının bir sembol olarak görülmesinin anlaşılabilir olmadığının da altını çizerek, "Mimari, özgün yapı mı? Hayır, değil. Zaman zaman onun önünde 'burayı yıktırmayız' tartışmalarından kaynaklanan gösteriler var. Bunlar binayı tarihi sembol haline getirmeye yetmez" dedi.

Akşam duyurmuştu

AKŞAM Gazetesi, geçtiğimiz nisan ayında yaptığı haberle AKM binasının ne büyük riskler taşıdığını duyurmuştu.