'AKM yıl bitmeden hizmete açılacak'

Turizm Bakanı Ersoy, “AKM sadece bir bina değil. Orayı 24 saat yaşayan bir merkez haline getiriyoruz. Kafeler, restoranlar, cep sineması olacak. İnşaatı yıl sonuna kadar bitecek” dedi.

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, İstanbul Atatürk Kültür Merkezi’nin (AKM) inşaatını yıl sonuna kadar bitireceklerini, AKM’nin sadece bir bina olmadığını, dünyanın sayılı kültür merkezlerindeki gibi içerisinde konsept birimin oluşturulduğunu bildirdi. İlk ayağı Galataport, son ayağı ise Atatürk Kültür Merkezi olan Beyoğlu Kültür Yolu projesinin tamamlandığında Türkiye’nin ve İstanbul’un yeni cazibe noktalarından biri olacağını belirten Ersoy, Beyoğlu Kültür Yolu’nun sadece cruise gemileriyle gelen turistlere değil, İstanbul’a gelen diğer turistlere ve yerli halka hitap ettiğini, cazibe noktasını Beyoğlu üzerinden Taksim’e bağladıklarını söyledi.

ÇALIŞMALAR TAM GAZ

Ersoy, Beyoğlu Kültür Yolu’nun son ayağı olan Atatürk Kültür Merkezi’nin tamamlanması için de çok kapsamlı bir şekilde çalıştıklarını vurgulayarak, şöyle konuştu: “Atatürk Kültür Merkezi’nin inşaatını yıl sonuna kadar bitiriyoruz. Bir büyük, bir de küçük salonu olacak. Küçük salon 800 kişilik... Orada da iki tane çok amaçlı salon var ve bir sinema salonu yapıyoruz. Kısa metrajlı filmlerin desteklenmesi amacıyla tiyatro, güzel sanatlar, opera bale ve sinema burada hayat bulacak. Arkada bir kültür sokağı var. Burada kafeler, restoranlar, galeriler var. Orayı 24 saat yaşayan bir merkez haline getiriyoruz. Üstte 360 derece manzarası olan VIP bir restoranı olan, aşağıda da yine kafeler, restoranlar olacak. Müzesi, kütüphanesi olacak, cep sineması olacak. Bütün bunları da yıl sonuna kadar inşaatını bitirerek, hayata geçirmiş olacağız.”

SAHNE TEKNOLOJİSİ İLK

Ersoy, şöyle devam etti: “Büyük salonun teknolojisi farklı bir sahne. Sahne teknolojisi dünyada olmayan bir yer. Dünyanın en yüksek teknolojisinin kullanıldığı bir sahne olacak. Atatürk Kültür Merkezi, sadece bir bina değil. Dünyanın sayılı kültür merkezlerinin olduğu ülkelerdeki gibi merkez içinde bir konsept birim oluşturuluyor. Yönetmeliği farklı yapılıyor, personeli farklı seçiliyor. Beyoğlu Kültür Yolu’nun yönetimini burada oluşturduğumuz komisyona bırakacağız. Beyoğlu Kültür Yolu’ndaki aktiviteleri bu komisyon üzerinden yöneteceğiz. İçinde sanatçıların, sanat yöneticilerinin olduğu bir komisyon oluşturuyoruz.” 

GALATA’YA YENİ MEYDAN

Galataport'un dünyanın sayılı projelerinden biri olduğuna işaret eden Ersoy, şöyle konuştu: “Cazibe merkezinin çekeceği kitleyi, Beyoğlu üzerinden Taksim’e kadar bağlamak istedik ve paydayı çoğaltmak istedik. Galata Kulesi’nin ihalesi tamamlandı. Restorasyon çalışmaları başladı. 15 Eylül’de Galata Kulesi’ni hizmete açacağız. Galata Kulesi İstanbul’un ilk meydanlarından birisidir. Meydanı tekrar oluşturmaya çalışıyoruz. Tarihi binalardan oluşan ortada aykırı bir bina var. O binayı da kamulaştırarak, yıkacağız ve bir meydan haline getireceğiz. Bakanlığımıza bağlı kültür sanat kurumları için aktiviteler yapacaklar. Galata Kulesi’ni olması gereken konumuna getireceğiz.” 

KULEDEKİ İŞLETMELER GİDİYOR

Bakan Ersoy, Galata Kulesi’nin içinde yer alan kafeterya gibi işletmelerin de kapatılacağını belirtti. Galata Kulesi’ni müze haline getireceklerini aktaran Ersoy, “Kulenin terasına asansörle çıkacaksınız. İnerken merdiven kullanacaksınız ve kulenin tüm katlarını gezeceksiniz. Galata Kulesi bir yönlendirme merkezi haline gelecek” dedi.