Akkuyu'dan ilk 'enerjiyi' yerli sanayicimiz alacak

Türkiye'nin ilk nükleer enerji santralı olacak Akkuyu NGS bölge sanayicileriyle toplantılar düzenliyor. 3-5 Ekim tarihlerinde gerçekleştirilecek etkinlikle bölgedeki tedarikçilerle bir araya gelip fırsatlar masaya yatırılacak. 

Miray ÇİMEN

Türkiye’nin ilk nükleer enerji santralı olacak Akkuyu NGS için bölge sanayicileriyle görüşmeler başlıyor. Proje şirketi Akkuyu Nükleer A.Ş. ile projenin önemli katılımcılarından Konzern TİTAN-2 A.Ş bölgedeki sanayicilerle toplanacak. Ekim ayı başında gerçekleştirilecek toplantıda Türk tedarikçiler arasında işbirliği ve katılım fırsatları değerlendirilecek. Nisan ayında temeli atılan Türkiye’nin ilk nükleer enerji santralı olacak Akkuyu NGS bölge sanayicileriyle de sıkı bir görüşme trafiği yaşanacak.

YENİ FIRSATLAR MASADA

Bu kapsamda Akkuyu Nükleer A.Ş. ile Konzern TİTAN-2 A.Ş bölgedeki sanayicilerle bir araya gelecek. 3-5 Ekim tarihlerinde gerçekleştirilecek toplantıda Türk tedarikçiler arasında işbirliği ve katılım fırsatlarının değerlendirileceği öğrenildi. Ayrıca Rosatom tarafından yapılacak satın alma işleriyle ilgili de potansiyel Türk tedarikçilere detaylı bilgiler verileceği ifade edildi. Etkinlikte seminer ve şirketler arası görüşmeler yapılacak. Ayrıca sanayiciler Akkuyu saha gezisi de gerçekleştirecek. 

SÜREÇLER ANLATILACAK

Seminere katılacak Türk sanayicilere Akkuyu inşaatının ana aşamaları, inşaatın ilerleme süreçleri, projede kullanılan temel modern ve güvenli teknolojiler gibi birçok bilgi verilecek. Ayrıca potansiyel tedarikçilere Rosatom’un satın alma sistemi ve prosedürleri de detaylı şekilde anlatılacak. 2 yıllık satın alma planlamaları da sanayicilerle paylaşılacak. Seminerde devlet kurumlarından temsilciler, Akkuyu santralının inşaat katılımcıları ve Rosatom’un diğer projelerinden katılımcılar da yer alacak. 

2023’TE DEVREYE GİRECEK

Akkuyu sahasında toplam 4 bin 800 megavat gücünde 4 ünite nükleer reaktör inşa edilecek.  SantralIn ilk ünitesinin, Türkiye’nin 100’üncü kuruluş yıldönümünde yani 2023’te devreye girmesi öngörülüyor. Akkuyu’da inşaat faaliyetleri devam ediyor. Nisan ayındaki temel atma töreni Başkan Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in katılımlarıyla yapılmıştı. 

12 bin personel görev yapacak

Projede inşaat aşamasında bin 700 Rus personel, 6 bin 200 de Türk personel çalışacak. İnşaat, üretim, montaj işleri dahil olmak üzere en yoğun zamanda 12 bin personelin çalışması bekleniyor. 4 üniteden oluşacak santralda ünite başına toplamda 80 bin parça ekipman kullanılacak. 

Projeye dahil olan yerli ve yabancı toplam şirket sayısı 80’i bulacak. Projedeki ekipman tedarikçisi sayısının 200 olacağı ifade ediliyor.  Projenin yaklaşık maliyetinse 20 milyar dolar olması hedefleniyor.

İşletme dönemi 60 yıl

Akkuyu Nükleer SantralI’nin işletme dönemi yaklaşık 60 yıl olarak öngörülüyor. Santralda tüm üniteler devreye girdiğinde yaklaşık yıllık 35 milyar kilovatsaat, 2083'e kadar da toplamda yaklaşık 2,1 milyon gigawatt saat elektrik üretilecek.