MİRAY ÇİMEN
Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, piyasada satılan akıllı teknoloji ürünlerine yönelik denetimlerine hız kesmeden devam ediyor. Bakanlık bu kapsamda piyasada satışı yapılan cep telefonları başta olmak üzere, tablet bilgisayar, drone, akıllı saat, telsiz cihazları, navigasyon cihazı, TV ve FM radyo verici cihazları, bebek monitör cihazı, telemetri cihazı ile kablosuz mouse ve klavyelerin denetimini gerçekleştirdi. Denetimlerde, Avrupa standartları esas alınırken, uyumlaştırılmış mevzuat çerçevesinde ürünlerin ilgili teknik düzenlemeye uygun olarak üretilip üretilmediği ve güvenli olup olmadığı dikkate alındı.
EN BÜYÜK SORUN CEP’TE
Denetimlerin tamamı hazırlanan denetim planları çerçevesinde gerçekleştirilirken, alınan şikayet ve ihbarlar aylık denetim planlarına dahil edildi. Son verilere göre 2018 yılının ilk 8 ayında 370 firmanın 187 marka, 952 modeline ait bin 673 adet cihaz denetlendi. Yapılan denetimlerde 511 cihazla ilgili aykırılık tespit edildi. Denetlenen cihazların dağılımına bakıldığında en sorunlu grubun cep telefonları olduğu görüldü. Bu dönemde 885 cep telefonu modeli denetlenirken, 272 modelde standartlara aykırılık tespit edildi ve 80 modelden Piyasa Gözetim Laboratuvarı'nda test edilmek üzere numune alındı.
İncelemeye alınan 99 adet tabletin 21’i sorunlu çıktı
Bunun yanında denetlenen 99 tablet bilgisayarın 21’inde, 56 telsiz telefonun 7’sinde, 53 drone’un 25’inde, 54 bebek monitör cihazının 4’ünde, 77 kablosuz klavye ve mouse setinin 37’sinde, 53 akıllı saat modelinin de 20’sinde sorun tespit edildi. Bir akıllı hemşire uyarı sensörü modeli de denetlenirken bunda da sorun olduğu görüldü. Ayrıca Ticaret Bakanlığı ortaklığında 72 cep telefonu modeline yönelik ithalat öncesi yapılan denetimlerde de 19 üründe aykırılık tespit edilince bin 81 telefona el konularak test edilmek üzere laboratuvara alındı.
2 yılda 360 bin lira ceza kesildi
Piyasa gözetimi ve denetimi faaliyetleri sonucunda güvensiz olduğu tespit edilen ürünlere Bakanlık tarafından cezalar da kesildi. Bazı cihazların piyasaya arzının durdurulması, arz edilmiş cihazların ise piyasadan toplatılması kararı da alınırken bu kapsamda 2017’de 16 firmaya 304 bin lira, bu yılın ilk 8 ayında ise iki farklı firmaya 56 bin 538 lira idari para cezası uygulandı. Tespit edilen diğer aykırılıklara ilişkin yaptırım uygulama sürecinin ise devam ettiği öğrenildi.