Akıllı ulaşım için seferberlik

‘2018-2020 Akıllı Ulaşım Sistemleri Strateji Belgesi ve Eylem Planı’ çalışmalarında sona yaklaşıldı. Buna göre, 3 yıllık süre içerisinde tam 28 eylem hayata geçirilecek. 

Miray Çimen/Ankara

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’nın 1 Ağustos 2017’de başlattığı 2018-2020 yıllarını kapsayacak Akıllı Ulaşım Sistemleri (AUS) Strateji Belgesi ve Eylem Planı çalışmalarında önemli bir noktaya geldi. Çalışmalar kapsamında ABD, Güney Kore, Japonya, Almanya ve İngiltere’den oluşan 5 ülkenin AUS yaklaşımları incelendi.

5 STRATEJİ AMACI BELİRLENDİ

Çalışmalar sonucunda taslak olarak 5 strateji amacı belirlendiği kaydedildi. Bu amaçlar ‘Yol ve Sürüş Güvenliğinin Sağlanması’, ‘Sürdürülebilir Akıllı Hareketliliğin Sağlanması’, ‘Yaşanabilir Çevre ve Toplumun Oluşturulması’, ‘Veri Paylaşımı ve Güvenliğinin Sağlanması’ ve ‘AUS Altyapısının Geliştirilmesi’nden oluşuyor. Bakanlık, stratejik amaçlar kapsamında 3 yıllık süre içerisinde 28 adet eylemi de hayata geçirmeye hazırlanıyor. 

Test ve uygulama koridoru

Söz konusu eylemler arasında, AUS’un resmi otoritesinin belirlenerek bu doğrultuda mevzuat çalışmalarına başlanması, Türkiye koşullarına uygun bir mimari belirlenmesi, akıllı ulaşım konusunda standartların belirlenmesi, tek kart ödeme sisteminin kurulması, kooperatif akıllı ulaşım sistemleri için test ve uygulama koridoru oluşturulması ve konu hakkında farkındalık ve bilincin oluşturulması gibi eylemler bulunacağı kaydedildi.