Akaryakıtta gizli zamma inceleme

EPDK inceleme başlattı! Akaryakıtta kuruş vurgunu. 3 aydır fiyat artışı olmamasına rağmen gizli zam yapan istasyonlara inceleme başlatıldı. Akaryakıtta 1 kuruşluk zam bile vatandaşın cebinden her gün 5.6 milyon TL götürüyor.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), haksız kar artışıyla akaryakıt fiyatlarına gizli zam yapan dağıtım şirketleri hakkında inceleme başlattı. EPDK'den yapılan açıklamaya göre, akaryakıt sektöründe eşel mobil sisteme geçilmesine rağmen bazı istasyonlar bunu suiistimal ederek haksız kazanç elde ediyor. Bu sisteme göre rafineri fiyatlarındaki artışlar benzinde 15 Aralık 2020, motorinde ise 27 Kasım 2020 tarihinden itibaren ÖTV'den karşılanıyor.

3 AYDIR UYGULANIYOR

Bu sistemle devlet vergiden feragat ettiği için pompa satış fiyatlarında son üç ayda herhangi bir artış olmaması gerekiyor. Buna rağmen EPDK, eşel mobil sisteminin devrede olduğu bu dönemde bazı akaryakıt dağıtım şirketlerinin benzin ve motorin pompa satış fiyatlarında dövizdeki düşüşe rağmen makul olmayan artışlar olduğunu tespit etti. Bütün büyük hacimli akaryakıt dağıtım şirketlerinden gerekli bilgi ve belgeler talep edilirken, EPDK ilk aşamada haksız kâr artışı sağladığı tespit edilen şirketler hakkında inceleme başlattı.

GÖZ YUMMAYACAĞIZ

EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz, akaryakıt fiyatlarının serbest piyasada belirlendiğini belirterek, "Petrol fiyatları, dövizdeki hareketlilik, vergiler gibi etmenler söz konusu. Ancak fiyatların serbest piyasada belirlenmesi, bir denetim mekanizması olmadığı anlamına gelmiyor. Eşel mobil sistemi fırsat bilinerek tüketicilerin mağdur edilmesine, sektörün zehirlenmesine göz yummayız. EPDK olarak kâr oyunlarına izin vermeyiz" dedi.

YILMAZ: HEPSİNİ TESPİT EDECEĞİZ

EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz "Büyük hacimli bütün dağıtım şirketlerinden gerekli bilgileri istedik ve ilk tespitler doğrultusunda bazı dağıtım şirketleri hakkında hemen inceleme başlattık. Yetkilerimizi kullanmakta tereddüt etmeyiz. Kâr oyunlarına kalkışan, gizli zam yapanlar varsa en kısa zamanda onları da tespit edip gereken adımları atacağız" dedi.

1 KURUŞLUK GİZLİ ZAMLA 5.6 MİLYON KAZANIYORLAR

Rafineri fiyatlarındaki artışlar benzinde 15 Aralık 2020'den, motorinde ise 27 Kasım 2020'den bu yana ÖTV'den karşılanıyor. Benzin 15 Aralık'ta 7.17 lira, motorin ise 27 Kasım'da 6.55 lira idi. O tarihten bu yana bazı firmalar pompa fiyatına gizli zam yaptı. Türkiye'de günlük tüketim dikkate alındığında 1 kuruş artış bile günlük 5.6 milyon lira haksız kazanç anlamına geliyor.