Ahmet Antalyalı projeleri...

Ahmet Antalyalı başkanlığındaki Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) tarafından 2011’den bugüne Türkiye’de toplamda 6,7 milyar TL’lik yatırım yapıldı. 6 yılda, 42 ilde sağlanan destek ve hibelerle 11 bin girişimcinin hayali gerçek oldu. Şimdilerde TKDK IPARD Programı ikinci dönemin içerisinde…

2014-2020 yıllarını içeren IPARD II Programı bu dönemde de tarım sektörünün ve kırsal alanların sürdürülebilir kalkınması için desteklenen sektörlere yenilerini ekleyecek. Bu doğrultuda hibe ve kredi oranları artırıldı. Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu Başkanı Ahmet Antalyalı, IPARD Programı’nın ikinci döneminde, girişimci sayısını 20 bine, yeni istihdam sayısını 110 bine çıkarmayı hedeflediklerinin müjdesini verdi. TKDK’nın kırmızı et üreticiliğini önceliklendirildiği bu dönem, 291 projeye 300 milyon lira destek verilmesi planlanıyor. Bu hedefler doğrultusunda şehirden kırsala doğru olumlu bir göçün başlayacağı aşikar. Ahmet Antalyalı projeleri bu kapsamda değerlendiriyor ve tarımsal alanda projesi - fikri olan herkesi bu konuda girişimci olmaya davet ediyor.  

Köye doğru tersine göç dalgası başladı!

Ülkemizde 1950’li yıllarda ekonomik ve sosyal sebeplerden dolayı, köyden kente göç dalgası başladı, bu beraberinde ciddi problemleri de getirdi. Köyden kente göçün çok çeşitli nedenleri vardı kuşkusuz. Ancak en önemlisi ekonomik sebeplere dayanıyordu. Özellikle kırsal kesime göre büyük kentlerdeki iş seçenek ve imkanlarının fazlalığı, yaşam kalitesinin daha yüksek oluşu insanları kente göç etmeye zorladı. Kırsal kesimdeki çiftçinin karşılaştığı sorunlar, verim ya da emeğinin karşılığını alamaması işini ve toprağını bırakıp kente göç etmesine neden oldu.
Şimdilerdeyse kentten köye bir göçün başladığına tanık oluyoruz. Devletin vermiş olduğu hibe ve krediler bu konuda yatırımcıları teşvik ediyor. Haliyle geçmişte şehre göç etmiş insanlar, iş olanaklarının artığı köylerine geri dönüyor. 
Ahmet Antalyalı’nın başkanlığını üstlendiği Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu bu konuda başrolü üstlenmiş durumda. Yatırımcı ve girişimciler kırsal alanda yaptıkları projelerde TKDK’dan 3 milyon TL’ye kadar karşılıksız destek ve hibe programlarından yararlanabiliyor. Hal böyle olunca, Avrupa Birliği Katılım Öncesi Yardım Aracı (IPARD) Programı ikinci döneminin ilk proje çağrısına 8 bin 789 başvuru yapıldı. Bu projeler arasından 1.639 tanesi seçildi ve 2. dönem için toplamda verilen 8 yüz 53 milyon TL hibe ile yatırımcılar, taptaze projeleri için kolları sıvadı.

Ahmet Antalyalı projeleri değerlendirdi

Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu Başkanı Ahmet Antalyalı projeleri değerlendiği demecinde, 5 yıl içerisinde yaklaşık 1 milyar 45 milyon avroluk kaynağın yatırımcı ve girişimcilerle buluşacağının altını çizdi. Ayrıca TKDK’nın yatırım desteklerinin her geçen yıl arttığını belirten Ahmet Antalyalı, projeler arttıkça Avrupa Birliği fonlarının da artacağını ve böylelikle yatırımcılar için daha fazla hibe, kredi kaynağına kavuşacaklarını belirtti. 

Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu geçtiğimiz günlerde IPARD II İkinci Çağrı İlanı’nı da kamuoyu ile paylaştı. IPARD II 2. Çağrı İlanı’nda 122 milyon avroluk bir kaynak ile, TKDK’nın nitelikli ve kaliteli projelere açık olduğunun altını çizen Ahmet Antalyalı projeleri titizlikle ve ivedilikle inceleyip 2017 Aralık ayına kadar sonuçlandıracaklarını açıkladı. Peki TKDK, IPARD II, 2. Çağrı İlanı’nda hangi yatırımcılara ve hangi sektörlere sesleniyor? 

IPARD II - 2. Çağrı İlanı hangi sektörleri destekliyor? 
Başvuru ilanı, yalnızca “Tarım ve Balıkc¸ılık U¨ru¨nlerinin Is¸lenmesi ve Pazarlanması ile Ilgili Fiziki Varlıklara Yo¨nelik Yatırımlar”ı kapsıyor. TKDK bu alandaki bas¸vuruları değerlendirip sonuçlandırmayı planlıyor. 122 milyon değerindeki destek bütçesi yatırımcılara yüzde 50 dolayında destek sağlayacak planda şu sektörlere yer verilmiş: 
Su¨t ve Su¨t U¨ru¨nlerinin Is¸lenmesi ve Pazarlanması, 
Kırmızı Et ve Et U¨ru¨nlerinin Is¸lenmesi ve Pazarlanması, 
Kanatlı Eti ve Et U¨ru¨nlerinin Is¸lenmesi ve Pazarlanması, 
Su U¨ru¨nlerinin Is¸lenmesi ve Pazarlanması, 
Meyve ve Sebze U¨ru¨nlerinin Is¸lenmesi ve Pazarlanması
42 ilde yapılacak yatırımların başvuruları 06.09.2017 tarihinde başlayacak 28.09.2017’de son bulacak. 

Ahmet Antalyalı projeleri, her bölgenin ihtiyaçlarının dikkate alınarak TKDK’nın değerlendireceğini belirtirken, “Bölgemizin ihtiyaçlarına yönelik olarak bu kaynağı en etkin şekilde kullanmalıyız. Aradaki açığı kapatmak için bazı illerimizin daha fazla çaba sarf etmesi lazım,” dedi. 

Ahmet Antalyalı kimdir?
1979’da Elazığ’da doğan Ahmet Antalyalı, ilköğretim ve liseyi Isparta’da tamamladı. Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi’nden 2001 yılında mezun olan Antalyalı, 2004’e kadar Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Zootekni bölümünde doktorası ile ilgilendi. 2004’te Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’nda, Avrupa Birliği Uzman Yardımcısı olarak çalışma hayatına başladı. 2007’de uzmanlık tezi “Avrupa Birliği ve Türkiye’de Hayvan Refahı Uygulamaları” ile Avrupa Birliği Uzmanı oldu. 2007’den 2012’ye kadar Hazine Müsteşarlığı bünyesindeki Merkezi Finans ve İhale Biriminde (CFCU) İhale Yöneticisi olarak çalıştı. Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Zootekni bölümündeki doktorasını 2008’de tamamlayan Ahmet Antalyalı, 2012 yılında Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanlığı’nda, Stratejik Yönetim Daire Başkanı olarak çalışmaya başladı. 2015’te, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu bünyesinde faaliyet gösteren Proje Değerlendirme ve Seçim Komisyonu asil üyeliği görevinde bulundu. 2016’da TKDK Başkanlığı’nı üstlendi.