Son dakika TEFE TÜFE Ağustos ayı enflasyon oranları açıklandı! Ağustos ayı enflasyon oranı 2021 ne kadar?

Ağustos ayı enflasyon oranı belli oldu. Enflasyon ile ilgili gelişmeler vatandaşlar tarafından yakından takip ediliyor. Enflasyon rakamları, Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanıyor. Temmuz ayı itibarıyla 12 aylık ortalamalar dikkate alındığında, tüketici fiyatları yüzde 15,15, yurt içi üretici fiyatları yüzde 28,47 artmıştı. Peki, Ağustos ayı enflasyon oranı 2021 ne kadar? İşte TEFE TÜFE Ağustos ayı enflasyon oranları...

Son dakika Ağustos ayı enflasyon oranı açıklandı. TEFE TÜFE Ağustos ayı enflasyon oranları için geri sayım sona erdi. Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan, önceliklerinin enflasyon eğilimini tersine çevirmek olduğunu belirtti. "Yılın son çeyreğinde enflasyon eğiliminin belirgin bir düşüş sürecine girmesini öngörüyoruz" dedi. Peki, Ağustos ayı enflasyon oranı 2021 ne kadar? İşte TÜİK tarafından açıklanan veriler...

AĞUSTOS AYI ENFLASYON ORANLARI AÇIKLANDI

Ağustos ayı enflasyon oranlarına göre; TÜFE'de (2003=100) 2021 yılı Ağustos ayında bir önceki aya göre %1,12, bir önceki yılın Aralık ayına göre %11,65, bir önceki yılın aynı ayına göre %19,25 ve on iki aylık ortalamalara göre %15,78 artış gerçekleşti.

AĞUSTOS AYI ENFLASYON BEKLENTİSİ NEYDİ?

AA Finans Enflasyon Beklenti Anketi'ne katılan ekonomistler, ağustos ayında Tüketici Fiyat Endeksi'nin yüzde 0,72 artmasını bekliyor.

AA Finans'ın, TÜİK tarafından 3 Eylül cuma günü açıklanacak ağustos ayı enflasyon verilerine ilişkin beklenti anketi, 16 ekonomistin katılımıyla sonuçlandı.

Ankete göre, ekonomistlerin ağustos ayı enflasyon beklentilerinin ortalaması yüzde 0,72 oldu. Ankete katılan ekonomistlerin ağustos ayı için enflasyon beklentileri, en düşük yüzde 0,30, en yüksek yüzde 1,83 aralığında yer aldı.

Ekonomistlerin ağustos ayı enflasyon beklentilerinin ortalamasına (yüzde 0,72) göre bir önceki ay yüzde 18,95 olan yıllık enflasyonun yüzde 18,78'e gerileyeceği hesaplanıyor.

Tüketici Fiyat Endeksi, temmuzda bir önceki aya göre yüzde 1,80 artış göstermişti.

Öte yandan, ekonomistlerin yıl sonu enflasyon beklentisi, bir önceki ankete göre 70 baz puan artarak yüzde 16,79'a yükseldi.

YILLIK ENFLASYON BEKLENTİSİ NEDİR?

Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan yıl sonu için hedeflenen yüzde 5.8'lik büyüme çıtasını yükseltti. Kocaeli'de iş dünyası ile buluşan Bakan Elvan yıl sonunda yüzde 8'in üzerinde bir büyüme beklediğini söyledi. "Sanayi üretimi, güçlü ihracatın da desteğiyle çarpıcı bir şekilde artarak, büyümenin motoru haline gelmiş durumda" diyen Elvan diğer sevindirici gelişmenin yatırımlardaki artış eğilimi olduğunu belirtti.

ENFLASYONDA DÜŞÜŞ YIL SONUNDA

Önceliklerinin enflasyon eğilimini tersine çevirmek olduğunu belirten Elvan "Yılın son çeyreğinde enflasyon eğiliminin belirgin bir düşüş sürecine girmesini öngörüyoruz" dedi. Elvan akaryakıttaki eşel mobil sistemini de örnek göstererek "103 milyar liralık kamu gelirinden vazgeçtik" dedi.