Maliye Bakanı Naci Ağbal, 2017 yılı bütçesine ilişkin TBMM Genel Kurulu'nda yaptığı sunumda, Türkiye’nin 27 çeyrektir aralıksız büyüdüğüne işaret ederek "Türkiye ekonomisi 2016'nın ilk yarısında yurtiçi talepten gelen destekle yüzde 3,9 büyümüştür" dedi. Ağbal, Türkiye ekonomisindeki büyümenin yılın ikinci yarısında sınırlı olduğunu kaydederek, "Faiz oranlarındaki düşüş ve makro ihtiyati önlemlerdeki gevşemeyle birlikte tüketici kredilerinde eylülden itibaren güçlü bir toparlanma başlamıştır. Hızla uygulamaya koyduğumuz ekonomik reformlar, iç talebi canlandırmaya yönelik aldığımız tedbirler, vergide yapılandırma ve işletmelere sağladığımız kolaylıklar sayesinde büyümenin tekrar ivme kazanacağını tahmin ediyoruz. Bunun ilk işaretlerini de görüyoruz" değerlendirmelerinde bulundu.
DOĞU'YA 12 MİLYAR LİRA
Maliye Bakanı Ağbal, 'Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi Cazibe Merkezleri Programı, Yatırım ve Destek Hamlesi'ne 2017 bütçesinden yaklaşık 12 milyar lira kaynak ayırdıklarını belirterek, "Bu tutarın yaklaşık 10 milyar lirası doğrudan yatırımlara gidecek" değerlendirmesinde bulundu. Bakan Ağbal, bu Program kapsamındaki desteklerle Doğu ve Güneydoğu Anadolu’ya 4 yılda 140 milyar lira yatırım yapılması ile 800 bin istihdam sağlaması öngörüldüğünü açıkladı.
Aslan payı eğitim ve sağlığa
Ağbal, 2017 bütçesinde en büyük payı yine eğitime ayırdıklarına işaret ederek, "Eğitime ayırdığımız kaynağı 122 milyar liraya çıkarıyoruz" dedi. Ağbal, 2017'de bu kaynağın yaklaşık 10 kat arttığını dile getirdi. Ağbal, "Her zaman söylüyorum. Bütçeden en fazla kaynağı öncelikle eğitime ayırıyoruz, ikinci olarak da sağlık. Sağlığa 2017'de bütçemizden bir önceki yıla göre yüzde 17 artış sağlayarak 111 milyar lira kaynak ayırıyoruz" dedi.
Sosyal yardıma 45 milyar TL
Sosyal yardım programlarına ayrılan kaynaklarda da büyük artışlar yapıldığının altını çizen Ağbal, "Vatandaş, fakir, fukara bütün bu imkanları kazanıyor" dedi. Ağbal, 2002'de sosyal yardımlara ayrılan paranın 1,6 milyar lira olduğunu, 2017'de ise bu rakamın 45 milyar liraya çıktığını belirtti.
Yatırım ve ihracatı artırmayı hedefliyoruz
Bütçede, bütçe giderlerinin 645 milyar lira, faiz hariç giderlerin 587 milyar lira, bütçe gelirlerinin 598 milyar lira, vergi gelirlerinin 511 milyar lira, bütçe açığının 46,9 milyar lira, faiz dışı fazlanın da 10,6 milyar lira düzeyinde gerçekleşmesini öngördüklerini ifade eden Ağbal, hedefler çerçevesinde 2017 bütçe açığının milli gelire oranının yüzde 1,9 olmasını tahmin ettiklerini dile getirdi. Ağbal, 2017 yılı bütçesinin büyümeyi esas alan bir bütçe olduğuna dikkati çekerek, "Özel sektör yatırımlarını ve ihracatımızı artırmayı amaçlıyoruz" diye konuştu.
Finans Merkezi hızlanıyor
İstanbul Finans Merkezi Projesi’ne hız verdiklerini belirten Bakan Ağbal, "Yakında kapsamlı bir düzenlemeyi Meclisimize getireceğiz. Banka dışı finans ve katılım bankacılığına çok önemli destekler verdik, banka dışı diğer finans kurumlarıyla bankalar arasındaki eşitsizliği doğuran vergi düzenlemelerini ortadan kaldırdık, sektör içerisindeki rekabeti eşit kılacak koşulları oluşturduk" diye konuştu.