Afrika'Ya ticaret safarisi başlıyor 

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yarın başlayacak Afrika gezisine çok sayıda işadamı da eşlik edecek. Tanzanya, Mozambik ve Madagaskar’ı kapsayan gezide, 'kara kıta'yla işbirlikleri ve yatırımlar masaya yatırılacak. Ziyaret kapsamında iş dünyası da özel hazırlık yaptı.

HAKKI KURBAN

İşadamları, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Afrika çıkarmasına odaklandı. Erdoğan’ın, Tanzanya, Mozambik ve Madagaskar’ı kapsayan 22-26 Ocak tarihleri arasındaki gezisine, bakanlar, milletvekilleri ve gazetecilerle birlikte çok sayıda işadamı da katılacak. Erdoğan’ın, üç ülkeyi kapsayan gezisi yarın başlıyor. Görüşmeler ise pazartesi gününden itibaren gerçekleşecek. Erdoğan’ın, 22-23 Ocak’ta Tanzanya’da, 23-24 Ocak’ta Mozambik’te, 24-25 Ocak’ta da Madagaskar’da olması planlanıyor.

İŞ DÜNYASI HAZIRLANDI

Ziyaret için işadamları özel hazırlık yaptı. Cumhurbaşkanı’nın himayesinde Ekonomi Bakanlığı’nın koordinasyonu ve DEİK organizasyonuyla gerçekleşecek ziyarete üst düzey katılım planlandı. Programa göre, pazartesi günü Tanzanya’nın başkenti Darüsselam’da, salı günü Mozambik’in başkenti Maputo’da, çarşamba günü de Madagaskar’ın başkenti Antananarivo’da 'iş forumları' toplanacak. Erdoğan’ın da bu toplantılarda işadamlarına öncülük ederek konuşma yapması bekleniyor.

20 MİLYAR $'I BULDU

Türkiye’nin Afrika kıtasına yönelik ticareti son yıllarda 15-20 milyar dolar arasında seyrediyor. Tanzanya, Mozambik ve Madagaskar, maddi gelirleri düşük olmasına karşın, potansiyelleriyle dikkat çekiyor. Ticarette Türkiye’nin bu ülkelerle hızlı bir ilerleme sağlayabileceği belirtiliyor. Üç ülkeyle ticari ilişkilerde son durum şöyle:

- MOZAMBİK: Doğal kaynaklar bakımından zengin olan Mozambik’te Türkiye’nin 40’a yakın firması ve 200 milyon dolara yakın yatırımı bulunuyor. Özellikle inşaat sektöründe faaliyet gösteren Türk firmalarının sayısı hızla artıyor. İki ülke arasındaki ticaret hacmi 2008’de 29 milyon dolarken, 2015 sonu itibarıyla 72.3 ABD Doları oldu.

ilişkiler hızla ilerliyor

- TANZANYA: Türkiye’nin büyükelçilik açtığı ülkelerden olan Tanzanya’yla, THY’in de İstanbul-Darüsselam ve İstanbul-Kilimanjaro uçuşlarını başlatmasıyla ilişkiler ilerledi. İki ülke arasındaki ticaret hacmi 2015'te 151 milyon dolar oldu. Başlıca ihracat kalemleri, inşaat malzemeleri, makine ve teçzihat ile ulaşım araçları parçaları olarak öne çıktı.

- MADAGASKAR: Türkiye’nin Antananarivo Büyükelçiliği, 21 Nisan 2010 tarihinde faaliyete başladı. 2015'te iki ülke arasındaki ticaret hacmi 60 milyon dolar oldu. Türkiye, bu ülkeye, hububat, demir-çelik, elektronik cihazlar, ulaşım araçları ve çeşitli mamül eşya ihraç ediyor. Ayrıca 'Türkiye Bursları' kapsamında Madagaskar’a yüksek öğrenim bursu tahsisinde de bulunuluyor.

FETÖ'ye karşı işbirliği mesajı  

Öte yandan ziyaret, FETÖ ile mücadele bakımından da önem taşıyor. Terör örgütünün eğitim kurumları üzerinden örgütlendiği yerlerin başında Afrika ülkeleri bulunuyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, örgüte karşı işbirliği mesajı vereceği ziyaret sırasında, buradaki okulların Türkiye Maarif Vakfı bünyesine alınması noktasında da işbirliğine gidilmesi öngörülüyor. Halen 54 farklı Afrika ülkesinden yaklaşık 4.500 öğrenci Türkiye’ye gelerek eğitim alıyor.

Yatırımlar 6 milyar $'ı aştı

Türkiye, şimdiye kadar 40 Afrika ülkesiyle Ekonomik İşbirliği Anlaşması imzaladı. Afrika’daki Türk yatırımları 6 milyar doları geçti. Türk müteahhitlerin 1970’lerden bugüne aldıkları projelerin hacmi 55 milyar dolara yükseldi. Bu rakamların hızla daha yukarı çekilmesi hedefleniyor.

Engeller de kaldırılacak

Ziyaret öncesi işadamları, bölgeyle ticarette yaşadıkları ulaşımdan mevzuata, parasal ilişkilerden imkanlara kadar sorunlarda hazırladıkları raporu sundu. Ziyarette, bu engellerin kaldırılması için kapsamlı çalışma yürütülecek.