Afetzede sanayicilere yeni fabrika ve işyeri

OHAL kapsamında deprem bölgesinde sanayicilerin afet zararlarının giderilmesi için bir dizi tedbir alınacak. Sanayiciler için yeni fabrika ve işyerleri yapılacak. Bu işyerleri hak sahiplerine borçlandırılarak verilecek.

Depremlerden etkilenen yerlerde sanayiciler için yeni fabrika ve işyerleri yapılacak. Olağanüstü Hal (OHAL) kapsamında yayınlanan Cumhurbaşkanlığı kararnamesine göre depremler dolayısıyla genel hayata etkili afet bölgesi olarak kabul edilen yerlerde, 3 ay süreyle, afetten etkilenen sanayiciler için sanayi alanı olabilecek yerler; fay hattına mesafesi, zeminin elverişliliği ve yerleşim merkezine yakınlığı gibi kriterler gözetilerek alanın durumuna göre ilgili kurumların görüşü alınarak Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği ile Sanayi ve Teknoloji bakanlıklarınca birlikte tespit edilecek.

KAMULAŞTIRMA KARARI

Söz konusu alanlarda kamu kurum ve kuruluşlarına ait taşınmazlardan uygulamaya dahil edilecek olanlar ile özel mülkiyete tabi diğer bütün taşınmazlar için Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nca, ilgisine göre devir veya acele kamulaştırma kararı alınabilecek. Kamulaştırma işlemleri Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından yürütülecek, kamulaştırılan taşınmazlar Bakanlığın talebine istinaden Hazine adına tescil olunacak. Tescilden sonra bu alanlarda inşa faaliyetlerine başlanabilecek. Hazine adına tescil edilen taşınmazlar için kıymet takdiri, tescil tarihinden itibaren en geç 1 ay içinde yetkilendirilmiş lisanslı gayrimenkul değerleme kuruluşları tarafından yapılacak.

TALEBE GÖRE İŞYERİ

Belirlenen değer, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nca asliye hukuk mahkemesine sunulacak ve bu bedel, tescilinden önceki tapuda kayıtlı taşınmaz maliklerine ödenmek üzere mahkemece belirlenen bankaya yatırılacak. Depremler dolayısıyla genel hayata etkili afet bölgesi olarak kabul edilen yerlerde, deprem sebebiyle yıkılan veya kullanılamayacak kadar hasarlı sanayi işyerlerinin maliklerinin talebi üzerine, yeni sanayi işyerleri yapılabilecek veya yaptırılabilecek. Bakanlıkça ilgili madde kapsamında yapılan veya yaptırılan sanayi işyerleri hak sahiplerine borçlandırılarak verilecek. Yerli veya yabancı kişiler, kurumlar ve kuruluşlar, deprem bölgesindeki sanayicilerin ihtiyacını karşılamak ve Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'na hibe edilmek üzere, belirlenen alanlardan Bakanlıkça gösterilecek yerlerde ve belirlenecek tip projelere uygun sanayi işyerleri yapabilecek veya yaptırabilecek. Ayrıca hasar tespit raporuna göre kullanılabilir olduğu tespit edilen boş sanayi işyerleri Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nca kiralanabilecek. Kiralanan yerlerde, işyerleri yıkılan veya ağır hasarlı olan sanayi işletmelerine alt kiralama yapılabilecek. Bakanlıkça ödenecek kira bedelleri ve faydalananlardan tahsiline ilişkin usul ve esaslar Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nca belirlenecek.

TEŞVİKLİ YATIRIMLARA KOLAYLIK

Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen ve olağanüstü hal (OHAL) ilan edilen illerdeki yatırımlar için genel teşvik uygulamaları kapsamında düzenlenen ve 6 Şubat itibarıyla yatırım süresi biten, tamamlama vizesi yapılmamış yatırım teşvik belgeleri, talep alınmaksızın tamamlanmış sayılacak. Resmi Gazete'de yayınlanan Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi'ne göre OHAL ilan edilen illerdeki kalkınma ajanslarının yönetim kurulu toplantıları da 3 ay süreyle yapılmayabilecek. Yönetim kurullarının toplanamadığı sürede, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından belirlenen yönetim kurulu yetkileri genel sekreterce kullanılabilecek.

FORMÜLLER DEVREDE

Bakanlık, bölge kalkınma idareleri ve OHAL ilan edilen iller dışında bulunan kalkınma ajansları, OHAL ilan edilen illerde ekonomik ve sosyal kalkınma alanında ihya faaliyetlerine destek olmak amacıyla programlar uygulayabilecek. Kalkınma ajansları, OHAL ilan edilen iller yararına ve OHAL süresince, taşınmazlar hariç, kiralama ve satın alma yapabilecek.