Afetlere karşı UYARSİS için geri sayım

Afet ve acil durumlarda tüm vatandaşların aynı anda uyarılmasını sağlayacak olan UYARSİS kullanıma hazır hale geldi. Bakan Karaismailoğlu “Yapacağımız son düzenlemeyle devreye alacağız” dedi.

Afet ve acil durumlar gibi olaylarda vatandaşların uyarılmasını sağlayacak olan Ulusal Mobil Uyarı Sistemi (UYARSİS) ile ilgili çalışmalarda sona gelindi. Sistem sadece afetlerde değil, milli güvenliğe ve ulusal siber güvenliğe tehdit oluşturabilecek durumlarda da vatandaşı bilgilendirecek. Sistemle operatörlerin SMS gönderim kapasitelerinin artırılması amaçlanırken, ülke genelinde afet durumlarında tüm mobil kullanıcılara en geç bir dakika içerisinde SMS gönderimi yapılacak.

SON RÖTUŞLAR

Çalışmalar hakkında bilgi veren Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu “SMS/JRT altyapısı ülke geneline kısa sürede acil durum SMS’i gönderebilecek seviyeye çıktı ve tüm bunlarla birlikte hücresel yayın teknolojisini de içine alan UYARSİS çalışmalarını başlattık, yapacağımız son bir düzenlemeyle devreye alacağız” dedi. Karaismailoğlu, doğal afetlerde haberleşme altyapısının sürekliliğinin sağlanmasının ve aksaklıkların yaşanmamasının hayati önem arz ettiğini söyledi.

KESİNTİSİZ İLETİŞİM

Sadece afetlerde değil, tüm krizler için haberleşmede sürekliliğin önemli olduğunun altını çizen Bakan Karaismailoğlu “15 Temmuz 2016’da yaşadığımız hain darbe girişiminin bertaraf edilmesindeki en büyük etken, darbeci hainlerin haberleşme altyapısını kesememeleridir. Aynı şekilde Van ve Elazığ depremlerinde de bizzat saha ekipleriyle afet bölgelerinde bulunarak, kesintisiz iletişim sağladık” dedi. 

SİSTEM NASIL ÇALIŞACAK?

Ulusal Mobil Uyarı Sistemi (UYARSİS) sadece ülke genelinde değil, anlık olarak bir bölgede, bir ilde veya ilçede bulunan kişilere afet veya acil durum uyarı mesajını aynı anda gönderme imkanı verecek. Bildirimler, Türkiye sınırlarında bulunan, yurt dışından gelen ve uluslararası dolaşım hizmeti alan kullanıcılara da ulaştırılabilecek. Bildirimler engelliler için sesli ve titreşimli de olacak.

UYARSİS özellikle afetlerde vatandaşı uyaracak. Sistem, ilk olarak 29 Ekim’de test edilmişti. Cumhuriyet Bayramı’nda tüm vatandaşlara aynı anda ’BTK UYARSİS’ten kutlama mesajı gönderilmişti.

HAVALİMANLARINDA SIKI TEDBİRLER ALDIK

Salgının yayılmasında taşıdığı risklerden dolayı, hava yolu kullanımında bazı çekincelerin ortaya çıktığını belirten Karaismailoğlu “Biz de ‘Havalimanı Salgın Sertifikası’ dönemini başlattık. Şu anda 53 havalimanımız salgına karşı önlemlerini aldı ve güvenli bir şekilde vatandaşımıza hizmet vermeye başladı. Çok ciddi tedbirlere ve sıkı bir denetim sürecine sahibiz. Hava yolunu kullanan yolcuları, yolculuk sürecinin başlangıç noktasından varış noktasına kadar titizlikle takip ediyor ve aldığımız tüm tedbirleri harfiyen uyguluyoruz” dedi.