Açık otoparktan elektrik

Çevre Bakanlığı Otopark Yönetmeliği’ni yayımladı: Artık açık otoparkların üzeri fotovoltaik paneller içerebilecek. Böylece güneş enerjisinden enerji üretilebilecek.

MİRAY ÇİMEN

Açık otoparklarda güneş panelleriyle enerji üretilmesinin de önünü açan ‘Otopark Yönetmeliği’ tamamlandı. Yeni dönemde her 3 daireye 1 otopark zorunluluğu her 1 daireye 1 otopark olarak düzenlendi. Ayrıca yönetmelikle artık açık otoparkların üzeri fotovoltaik paneller içerebilecek. 

Park et-devam et 

Böylece güneş enerjisinden enerji üretilebilecek. 1 Haziran’dan itibaren yürürlüğe girecek olan ‘Otopark Yönetmeliği’ Resmi Gazete’de yayımlandı. Otopark bedelleri açısından, Belediye meclislerinde kentin sosyo-ekonomik durumu gibi kriterlere göre bölgelere ayrılabilecek ve düşük bölgelerde yüzde 40’a kadar indirim uygulanabilecek. Araç trafiğinin şehrin merkezine yönlenmesinin engellenmesi amacıyla, ulaşım ana planlarında şehrin çeperlerinde ‘park et-devam et’ otopark yerleri ayrılması zorunlu olacak. Bir diğer değişiklik ise bisiklet ve elektrikli araçlarla ilgili yapıldı. Tüm otopark alanlarının yüzde 1’inin bisiklet, yüzde 5’inin engelli, yüzde 2’sinin ise elektrikli araçlar için düzenlenmesi gerekecek. 

Artık her daireye 1 park yeri

Yönetmelikle her bir daireye bir otopark alanı şartı da geldi. Ayrıca belediyelerin bu sayıyı ihtiyaca göre artırabilmeleri sağlandı.Ayrıca ön bahçe genişliği en az 7 metre olan parsellerde, ön bahçede açık otopark yapılabilme imkanı da getirildi.