Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, "Ülkemizin standartlara sadece uyan değil, standartları bizzat belirleyen ya da belirlenmesinde aktif katkı sunan tarafta olması oldukça çok önemli" dedi. Dünya Standartlar Günü Uluslararası Standardizasyon Zirvesi'nin açılışında konuşan Varank, son birkaç yılın tüm dünyanın zorlu sınavlardan geçtiği çetin bir dönem olduğunu belirterek, "Kovid-19 salgını, iklim değişikliği, savaş derken şimdi de dünya büyük bir enerji kriziyle karşı karşıya. Bu şokların etkisiyle, küresel ekonomideki rekabet koşulları da yeniden şekilleniyor. Teşbihte hata olmaz, ben bu gelişmeleri şafak vaktinden önceki alaca karanlığa benzetiyorum. Küresel ekonomi yeniden bir dengeye oturacak" dedi.
TEK GÜNDEMLERİ ENERJİ
100 yılda bir gelen bu dönüşüm rüzgarını yakalayıp gelecek dönemi 'Türkiye Yüzyılı' yapmak üzere kararlı adımlar atmaya devam ettiklerini vurgulayan Varank, "Havacılıktan uzaya, savunma sanayisinden elektrikli araçlara, yazılımdan yapay zekaya kadar birçok kritik alanda da dünya çapında ses getiren işlere bu dönemde imza atıyoruz" dedi. Varank, son dönemde Avrupa'da yaptığı ziyaretleri anımsatarak, "Avrupa'nın tek gündem maddesi var" diyerek, şunları kaydetti:
KÖMÜRE DÖNÜYORLAR
"Zirvede, uluslararası kuruluşların temsilcileri var. Biz AB ile Gümrük Birliği Anlaşmamızı güncellemek istiyoruz. Bu dönemde Avrupa'nın en önemli destekleyici ülkesi olabileceğimize inanıyoruz. Özellikle standartların başka ülkelerin ticaretini engelleyecek şekilde kullanılmasının önüne geçmemiz lazım. Bundan önce Türkiye'deki kömür santrallerini Avrupalı dostlarımızla konuşuyorduk. Bize diyorlardı ki; 'Karbon salımı hedeflerini koyuyorsunuz ama bu kömür santralleri ne olacak?' Şimdi Avrupa'da bir bir kömür santralleri açılıyor. Her ülkeyi kendi içinde değerlendirmek lazımmış. Bu manada biz AB ile çalışmak istiyoruz. Beraberce bu krizi nasıl atlatırız diye mücadele etmek istiyoruz. Gelin önümüzdeki sorunları konuşalım ve bunların üstesinden gelip işbirliğini farklı noktalara taşıyalım."
SIK TELEFON DEĞİŞTİRMEK İHTİYAÇ DEĞİL
Merkezi inceleyen Bakan Varank, "Son 2 seneye kadar Türkiye dünyada en sık telefon değiştiren bir ülkeydi. Bu kadar sık telefon değiştirmek Türkiye'nin ihtiyacı olan bir şey değil. Bu manada ikinci yenilenebilir telefon piyasası, yeni bir alternatifi de vatandaşımıza getiriyor" ifadelerini kullandı.
CEPTE YENİLEME MERKEZLERİ İTHALATIN ÖNÜNE GEÇECEK
EasyCep Yenileme Merkezi açılış törenine de katılan Bakan Varank, ikinci el sertifikalı cep telefonunda oluşturulan standartların önemine dikkati çekti. Varank, oluşturulan standartların müşterilere getirilerine ilişkin bilgi vererek, şunları söyledi: "Yenilenmiş telefon olunca 1 yıl garantisi var. Yenileme merkezleri ithalatın önüne geçerek ekonomik değer anlamında ülkemize önemli bir katkı sağlayacak. Cari açığın azaltılmasında rol oynayacak. Bu piyasa büyüyecek." Türkiye'nin en büyük yenileme merkezi olan EasyCep'in açılışının önemine dikkati çeken Bakan Varank, "Şu anda 350 çalışanı var, yıl sonu hedefi 500 istihdamı yakalamak" ifadelerini kullandı.
GÜNEŞTE EN ÖNEMLİ TEDARİKÇİLERDEN OLACAĞIZ
Bakan Varank, yenilenebilir enerjide Türkiye'nin yatırımlarının her yıl artarak devam ettiğine dikkati çekti. 2014'te bir Fotovoltaik Modül Test Laboratuvarı kurduklarını anımsatan Varank, Türkiye'nin enerjisine güç katan bu laboratuvar yatırımıyla TSE'nin, bölgesine ve Avrupa'ya test hizmet sunabilen bir yapıya ulaştığını vurguladı. Varank, "Türkiye, 8 gigavat güneş paneli üretim kapasitesine sahip. Dünyada 4'üncü, Avrupa'da birinci sıradayız. İnşallah önümüzdeki yıl dünyada 3'üncü sıraya yükseleceğiz ve dünyanın güneş enerjisinde en önemli tedarikçilerinden birisi haline geleceğiz" diye konuştu.