AB'nin en ucuz gaz ve elektriğini kullanacağız

Enerji Bakanlığı, AK Parti Dış İlişkiler Başkanlığı’na enerji raporu sundu. Buna göre Türkiye elektrik ve doğalgazda AB ülkeleri arasında en ucuzlardan biri. Konutta AB elektrik fiyatları sıralamasında Türkiye üçüncü sıraya çıkarken, doğalgazda ise, konutta ikinci sırada. Hedef ise en ucuz olmak...

1

Hakkı KURBAN

Doğalgaz ve elektrikte yaşanan indirim süreçleri, Türkiye’yi adım adım bu alanda liderliğe taşıyor. Türkiye, Avrupa’da, hem elektriği hem doğalgazı en ucuz tüketen ülkeler arasına yerleşti.Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, enerjideki görünümle ilgili AK Parti Dış İlişkiler Başkanlığı’na rapor sundu. Rapora göre, konutta kullanılan elektrik fiyatlarının ucuzluğu bakımından Türkiye, AB ülkeleri arasında üçüncü sırada bulunuyor.

SANAYİ VE KONUTTA 

Türk vatandaşları, Almanya, Fransa, İtalya, İngiltere gibi Avrupa’nın önde gelen ülkelerinden daha ucuz elektrik kullanıyor. Avrupa’da, Bulgaristan ve Macaristan, ucuz elektrik konusunda ilk iki sırayı alıyor. Türkiye, bu ülkeleri izliyor. Türkiye’de 2015 sonu itibarıyla elektriğin kWh’si 0,1222 euro görünüyor. Aynı durum, sanayi için de geçerli. AB ülkeleri arasında İsveç, kWh’si 0,0738 euro ile sanayicilerine en ucuz elektrik sağlayan ülke. Türkiye ise, 0,0829 Euro ile İsveç’i izliyor.

DOĞALGAZDA İKİNCİ ÜLKE

Elektrikle benzer bir tablo da doğalgazda yaşanıyor. Rapora göre Türkiye, konuta sağlanan doğalgaz fiyatlarında, Romanya’nın ardından en ucuz ikinci Avrupa ülkesi. Romanya’da doğalgazın kWh’si konutlarda 0,0340 euro görünüyor. Türkiye’de ise bu rakam 0,0347 euro görünüyor. Türkiye’yi de Macaristan ve Estonya izliyor. Sanayide ise Türkiye, ucuz doğalgaz temini konusunda Litvanya’nın ardından ikinci sırada bulunuyor. Litvanyalı sanayiciler, doğalgazın kWh’sini 0.0263 eurodan kullanıyor. Türk sanayiciler ise 0,0298 euro harcıyor.

Asgari ücretin sadece % 6.3'ü harcanıyor

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın sunduğu raporda, enerji tüketim maliyetlerinin, asgari ücret içindeki yerine ilişkin de çarpıcı bilgiler yer aldı. Rapora göre, 1 Ocak 2002’de 164,6 TL olan asgari ücretin yüzde 20.1’i elektriğe gidiyordu. Temmuz 2016 itibarıyla asgari ücret bin 300 TL olurken, bu rakamın yüzde 6.3’ü elektriğe harcanıyor.

125 metreküp için 149 lira

Benzer bir durum doğalgaz için de söz konusu. 2002 yılında 125 metreküplük doğalgaz tüketimi için aylık ortalama 52.6 TL harcanırken, bu miktar asgari ücretin yüzde 32.2’sine denk geliyordu. Temmuz 2016’da ise vatandaş, 125 metreküplük doğalgaz tüketimi için ortalama 149 TL harcarken, bu miktarın asgari ücret içindeki payı yüzde 11.5’e kadar düşürüldü.