ABD’ye ihracat mikro üreticiyle 77 milyar dolara çıkacak

TABA, Mardinli telkâri üreticisini de İstanbullu takı tasarımcısını da online ticaretle ABD’ye ihracat yapar hale getirecek proje için düğmeye bastı. Hedef ihracatı 8.5 milyardan 77 milyar dolara taşımak. 

ÖZGÜL ÖZTÜRK

Yaptığı lobi çalışmalarıyla Amerika’yla yaşanan vize krizinin atlatılmasında önemli rol oynayan Türk Amerikan İşadamları Derneği (TABA) şimdi de bu ülkeye yapılan ihracatı artırmak için düğmeye bastı. Türkiye’deki işletmelerin yüzde 99.7’sini oluşturan KOBİ’ler ve küçük girişimcilerin katılımıyla e-ticaret üzerinden Amerika’ya ihracatı artırmayı hedefleyen dernek, Türkiye’den Amerika’ya yapılan ihracatı yılda 8.5 milyar dolardan 77 milyar dolara taşımayı planlıyor. E-ticaretle mikro işletmeleri ihracatçı hale getirebileceklerini dile getiren TABA Başkanı Ali Osman Akat, böylece hem küçük ve orta ölçekli işletmelere yeni fırsatlar yaratılacağını hem de ülkemizin dış ticaret açığına katkıda bulunulacağını söyledi.

ŞUBATTA ZİRVE DÜZENLENİYOR

Şubat ayında İzmir’de ‘e-Ticaret’ konu başlığıyla bir sanayi ve ticaret zirvesi düzenleyeceklerini anlatan Akat, “Bu zirvede Amerika’ya e-ticaret üzerinden satışın tüm detayları anlatılacak.  Zirveye Amerika’ya ticaret yapan ve  yapmak isteyen tüm kesimler davet edilecek. Zirvede Alibaba ve Amazon gibi global e-ticaret sitelerinin yöneticileri olacak ve Amerika’ya nasıl iş yapılabileceğini anlatacaklar” dedi.  Türkiye ile Amerika arasındaki dış ticaret hacminin şu anda potansiyelinin çok altında olduğuna dikkat çeken Akat, şunları kaydetti: “İki ülke arasındaki yıllık dış ticaret hacmi 18-19 milyar dolar. Bunun 8.5 milyar doları ihracat, 9.5 milyar dolar ise ithalat. Biz bugün Amerika’ya her şeyi satabilecek durumdayız. Küçük üreticiler Alibaba ve Amazon gibi siteler üzerinden Amerika’ya rahatlıkla satış yapabilirler. Çünkü ABD ticarette 800 dolara kadar hızlı kargoda vergilendirme yapmıyor. E-Bay, Amazon gibi sitelerde 3 dolarlık bir ürünü 35 dolara rahatlıkla Amerika’ya satabiliyorsunuz. Yeter ki kurallara uygun yapılsın. İşte İzmir’deki zirvede bunu anlatacağız.” 

Türkiye’nin Adidas ve Puma’ları çıkabilir

Ekonomi Bakanlığı’nın başlattığı alibaba.com desteğinin küçük şirketlerin yurtdışına açılmasına ciddi katkı sağlayacağına dikkat çeken Şanlı, “Örneğin Mardin’de yapılan bir telkâri takıyı, Denizli’de yapılan havluyu Amerika’ya rahatlıkla satabiliriz. E-ticaretle Anadolu’dan Adidas ve Puma gibi dünyaca bilinir markalar çıkabilir” dedi. 

394 MİLYAR DOLARLIK POTANSİYEL VAR 

TABA Yönetim Kurulu Üyesi ve Gümrük Lojistik Komite Başkanı Süleyman Şanlı’nın verdiği bilgilere göre ise Amerika’ya Hindistan’daki 20 bin KOBİ Amazon üzerinden ürün satıyor. Güney Kore Amerika’ya 77 milyar dolar ihracat yaparken Vietnam’ın ihracatı 45 milyar doları buldu. 2016’da ABD’nin online ticaret hacminin 394 milyar dolara yükseldiğini ifade eden Şanlı, “5 yılda bu rakamın 523 milyar dolara çıkması bekleniyor. Türkiye bu potansiyeli mutlaka değerlendirmeli. 2023 hedeflerine ulaşmamızda Amerika kıtasına yapılacak ihracatın büyük katkısı olur. Türkiye’nin de e-ticaretle Kore’nin ihracat rakamlarına ulaşması işten bile değil” diye konuştu.