ABD'ye 4 milyar dolarlık yatırım

Şişecam, Ciner Grubu'yla ABD'de ortak olduğu doğal soda külü üretim tesisi Pacific Projesi'ndeki payını yüzde 60'a yükseltiyor. İki şirket, ülkede 4 milyar dolarlık yeni doğal soda külü yatırımını hayata geçirecek.

Şişecam, iki yıl önce ABD'de doğal soda külü alanındaki ilk yatırımını hayata geçirmek için eşit oranda üretim ortağı olduğu Ciner Grubu'yla işbirliğini genişletiyor, ortaklığın yapısı değişiyor.

SODADA LİDER OLACAK

Yeni yatırım kapsamında Şişecam, Ciner Grubu'yla eşit oranda ortak olduğu doğal soda külü üretim tesisi Pacific Projesi'nden ek hisse alarak, yüzde 60 pay sahibi olacak. İki şirket, yeni ortaklık yapısıyla ABD'de 4 milyar dolarlık doğal soda külü yatırımını daha hayata geçirecek. Bu stratejik hamleyle Şişecam'ın 2.5 milyon ton olan soda külü üretim kapasitesi, yeni yatırımlar sonucunda portföyüne ekleyeceği yeni kapasitelerle birlikte 10 milyon tonu aşacak. Ayrıca 2026 yılına kadar oluşturmayı planladığı ek kapasiteyle Şişecam'ın 8'inci sırada olduğu soda üretim liginde 2026 yılında dünya lideri olması bekleniyor. Şirket, tek lokasyonda en büyük soda külü üretim tesisinin kurulmasını da içeren yatırımlar sonucunda, ABD'nin en büyük doğal soda külü üreticisi konumuna gelecek.

DÜNYANIN EN BÜYÜK ENTEGRE ÜRETİM ÜSSÜ

Şişecam Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Ahmet Kırman, şunları söyledi: "Doğal soda külü alanında portföyümüze dahil ettiğimiz yüksek kapasiteyle dünyanın en güçlü oyuncularından olacağız. ABD'de Wyoming'de gerçekleştireceğimiz yatırımlar sonucunda, yıllık 8 milyon ton soda külü üretim kapasitesine sahip, entegre bir üretim üssü kurulmasını sağlayacağız ve bu yeni tesis, tek lokasyonda dünyanın en büyük entegre üretim üssü olacak."