ABD’nin aldığı İran kararı Türkiye'yi bağlamaz

Zeybekci İran’dan petrol ithalatını kasıma kadar durdurma çağrısına yönelik “ABD’nin aldığı kararlar bizi bağlamaz. BM'nin bir kararı varsa bizi bağlar. Onun dışında sadece kendi menfaatimize bakarız” dedi. 

Ekonomi Bakanı Nihat  Zeybekci, Türkiye ile Avrupa Serbest Ticaret Birliği (EFTA) ülkeleri arasında güncellenen serbest ticaret anlaşmasına (STA) ilişkin basın toplantısı düzenledi. Zeybekci, anlaşmanın kapsamının bugüne kadar imzalanan en kapsamı geniş STA haline getirildiğine dikkat çekti. Gümrük Birliği güncelleme süreciyle ilgili sorulan bir soruyu yanıtlayan Zeybekci, şunları söyledi: “Şu anda Almanya başta olmak üzere aklınıza gelebilecek her türlü ülkeyle görüşmelerimiz var. Gümrük Birliği güncellenmez ise dünyanın sonu mudur? Hayır. Şu anda Avrupa Birliği olan ticaretimiz aynı şekilde devam edecek. Bu konuda herhangi bir sıkıntı yok.” 

ÇİN'E ÖNLEM ALIYORUZ

Çin ile büyük bir ticaret açığının olduğunu kaydeden Zeybekci, “Çin’e ihracatımızı geliştiremiyoruz. Türkiye’deki yöneticileri haksız rekabetten korumak adına en yoğun önlem aldığımız ülke Çin. Almaya devam edeceğiz, artırarak da devam edeceğiz” şeklinde konuştu. Zeybekci, ABD yönetiminin müttefiklerinin İran’dan petrol ithalatını kasım ayına kadar durdurma çağrısına yönelik şunları söyledi:

MENFAATİMİZE BAKARIZ 

“ABD’nin aldığı kararlar bizi bağlamaz. Birleşmiş Milletler’in almış olduğu kararlar varsa bu bizi bağlar. Onun dışında sadece kendi menfaatimize bakarız. Bir de dost ve kardeş İran’ın da bu konular ile ilgili biz bir haksızlığa uğramamasına, bu konular ile ilgili mağdur edilmemesine özen göstermeye çalışırız.”  Kurdaki dalgalanmaya yönelik ise, “Türkiye’deki kurda, Türk Lirası’nın değeri de, faiz oranları da Türkiye’nin makro ekonomik sonuçlarına uyum sağlayacaktır” dedi. 

İTHALATA SICAK BAKMIYORUZ

Patates ve soğanla ilgili muhalefetin eleştirilerine de ğinen Zeybekci sözlerini şöyle sürdürüdü: 

“ Hayatları boyunca patatesin topraktan mı yoksa ağaçtan mı yetiştiğini bile bilmeyecek olanlar bu konuyla ilgili popülist yaklaşımlarını sürdürdüler. Suriye’nin Zeytin Dalı Operasyonu bölgesinden tamamen kontrolümüz altındaki bölgelerden sınırlı olmak kaydıyla yaklaşık 4 bin ton civarında olma ihtimali var. Bunun sonucunda pazarda da yaklaşık 2 lira civarına geldiğini görüyoruz. İthalata sıcak bakmıyoruz ama spekülatör ve tefecinin hem üreticiyi hem de tüketiciyi zorlayarak, mağdur ederek atacağı adımlara karşı kararlı bir şekilde duruşumuz olacaktır.” 

AB'den skandal karar

Avrupa Birliği (AB) Türkiye ile Gümrük Birliği’nin genişletilmesi konusunda müzakerelere şu an için başlanmaması kararı aldı. AB’ye üye ülkelerin dışişleri ve AB bakanlarının katıldığı Genel İşler Konseyi’nin Salı akşamı Lüksemburg’da yapılan toplantısı sonrasındaki açıklamada, Gümrük Birliği’nin genişletilmesi için müzakerelere şu an için başlanmayacağı belirtildi. Avusturya’nın Türkiye ile üyelik müzakerelerine resmen son verilmesi talebi ise destek görmedi. 

Soğanda istenilen noktaya gelindi

Soğan ve patates fiyatlarıyla ilgili de bir değerlendirmede bulunan Zeybekci, patates ve soğan fiyatlarının istenen noktaya geldiğini belirterek, “Fiyatları 7-8 liraya kadar çıkan bir süreçti. Burada mağdur olan iki tarafımız vardı. Birincisi; üretici, ikincisi; tüketici. Üreticinin tarladaki ürünü 1.5 lira civarındayken markette bunun 7-8 lira olması tefecinin, spekülatörlerin işi. Bununla mücadeleyle ilgili iki yöntemimiz var. Birincisi; spekülasyon ile ilgili iç hukuk yöntemlerimizi çalıştırmak, ikincisi; çok daha keskin çalışan ithalat mekanizmasını çalıştırmak” dedi.