ABD'li dev şirketle önemli anlaşma... Türk Telekom'dan dünyaya teknoloji ihracı

Türk Telekom, ABD merkezli Juniper Networks'le imzaladığı anlaşmayla dünyaya RIC teknolojisini ihraç edecek. Türk mühendislerinin geliştirdiği ağ dilimleme teknolojisi (RIC) 5G ekosisteminde çığır açacak.

ÖZGÜL ÖZTÜRK

Türk Telekom, ağ ürünleri geliştiren ve pazarlayan Kaliforniya merkezli Juniper Networks’le dünya 5G ve mobil haberleşme sektöründe ses getirecek bir işbirliğine imza attı. Türk Telekom CEO’su Ümit Önal ve Juniper Networks CEO’su Rami Rahim arasında sanal ortamda imzalanan işbirliğine göre, Türk mühendisleri tarafından geliştirilen ağ dilimlemeyi mümkün kılan RIC teknolojisi (Radio Intelligent Controller) Juniper Networks tarafından ürünleştirilerek, dünyanın dört bir yanına satılacak. Türk Telekom Grubu şirketi Argela’nın Silikon Vadisi’ndeki iştiraki Netsia tarafından geliştirilen teknolojiyle afet anlarında kesintisiz iletişimin önü açılacak.

5G’Yİ GÜÇLENDİRECEK

Türk Telekom CEO’su Ümit Önal, “Juniper ve Netsia, şimdiden bu işbirliğimizi SDN özellikli genişbant erişim alanına genişletmenin yollarını aramaya başladılar bile. Türk mühendisliğinin başarısı olan ürünlerimizi ihraç edeceğiz. İşbirliği, performans artışı, verimlilik dahil pek çok fayda sağlarken Open RAN ve 5G ekosistemini güçlendirecek” dedi. Türk Telekom’un, 2021 sonundan itibaren Juniper’in ürün ve çözümlerini ekosistemine dağıtması hedefleniyor. 

AFETLERDE DESTEK, UZAKTAN AMELİYAT 

Open RAN (Açık Radyo Erişim Ağı) teknolojisini operasyonel hale getiren kritik işleviyle RIC, dilimlenmiş mobil ağların bulut üzerinden akıllı denetimine olanak tanıyor. Bu sayede afet anlarında ilk yardım ve kurtarma ekiplerinin aramalarını önceliklendirmek ve başarısız aramaların önüne geçmek de mümkün olacak. Ya da örneğin Doğu’da yapılan bir ameliyatı İstanbul’daki bir doktor, şebeke dilimleme sayesinde, özel olarak tasarlanmış bir 5G ağıyla denetleyebilecek. 

JUNIPER: KUSURSUZ BİR MÜHENDİSLİK 

JunIper Networks CEO’su Rami Rahim, şöyle konuştu: “Netsia’nin RIC teknolojisi üzerine çalışan ekibi küçük olabilir ama bu alanda dünyada lider teknolojiler geliştiriyorlar. Bu inovasyon ve mühendislik kelimenin tam anlamıyla kusursuz. Biz de Juniper olarak bu teknolojinin gücüne erişmekten çok mutluyuz. Dünyanın en büyük 50 servis sağlayıcıdan 49’u bizim sistemi kullanıyor. Türk Telekom’la yaptığımız bu işbirliği sayesinde bu teknolojiyi dünyaya ihraç edeceğiz.” Toplantıda verilen bilgiye göre RIC teknolojisinin Juniper’in ürün portföyüne entegrasyonunu hızlandırmak amacıyla Netsia’nın teknik alandaki uzman kadrosu da Juniper ekibine kalıcı bir şekilde transfer edilecek.