AB'den Gümrük Birliği'nin güncelleştirilmesi adımı

AB Komisyonu, Türkiye ile Gümrük Birliği güncelleştirilmesi müzakerelerine başlamak için AB Konseyi'nden yetki istedi. Bu adımla Türkiye’nin mağduriyetlerinin önüne geçilmesi hedefleniyor. 

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu, düzenlediği haftalık toplantıda, Türkiye ile Gümrük Birliği anlaşmasının güncelleştirilmesi konusunda resmi görüşmelere başlamak için AB Konseyi'nden yetki talep etme kararı aldığını açıkladı. 

Mağduriyet giderilecek 

Açıklamada, Gümrük Birliği'nin güncelleştirilmesinin 29 Kasım 2015 ve 18 Mart 2016'da yapılan AB-Türkiye zirve kararlarında yer aldığı hatırlatılarak, "Bu teklifle AB Komisyonu taahhütlerini yerine getiriyor. Gümrük Birliği'nin iyileştirilmesi tüm taraflara önemli ekonomik fayda sağlar" denildi. Anlaşmanın güncelleştirmesiyle, Gümrük Birliği'ndeki ürünlerin niteliği ve yelpazesinin tarım, hizmetler, sanayi ve kamu alımları alanlarını kapsayacak şeklide genişlemesi ve AB’nin üçüncü ülkelerle imzalayacağı serbest ticaret anlaşmalarında Türkiye’nin mağdur olmasının da önüne geçilmesi hedefleniyor.

İki yılda tamamlanacak 

Bu arada Avrupa Birliği (AB), güncelleştirilmenin faydalı olduğunu, bunun ticaret hacmini ve refahı artıracağını bildirdi. Üst düzey AB yetkilileri, komisyonun müzakere yetkisini 3-4 ay içinde alacağını, müzakerelerin 2 yılda tamamlanmasının beklendiğini açıkladı.

Yüzde 40’I Avrupa'yla 

AB’nin 5’inci büyük ticaret ortağı olan Türkiye’nin karşılıklı ticareti yıllık 140 milyar euro. Türkiye ticaretinin yüzde 40’tan fazlasını AB'ye gerçekleştiriyor. Türkiye açısından önem arz eden konuyla ilgili 18 Mart 2016’da yapılan mutabakatta "AB ve Türkiye'nin, Gümrük Birliği'nin güncellenmesi doğrultusunda sürdürülen çalışmaları memnuniyetle karşıladığı" belirtilmişti.  

Türkiye-AB arasında ticaret % 50 artacak 

Bu arada AB uzmanlarının hazırladığı tavsiye niteliğindeki taslağa göre güncellemenin ardından Türkiye şu kazanımları elde edecek:

 Türk tarım ürünlerinin hepsi AB pazarına ek vergisiz girebilecek. 

Türk firmaları AB ülkelerinde ihaleye katılabilecek ve sanayi ürünlerinde kapsam genişleyecek.

 AB’deki firmalar Türkiye’de yatırım yaparak AB pazarı ve üçüncü ülkelere ihracat yapabilecek.

 Türkiye pazar derinliğini AB’nin ötesine taşıyacak. Türkiye-AB ticaret hacmi yüzde 50 artacak.

Tarım ürünleri yer almıyordu

31 Aralık 1995'te yürürlüğe giren Gümrük Birliği'nin, günümüz şartlarına uyarlanması hem AB hem de Türkiye tarafından gerekli görülüyor. Gümrük Birliği, bu haliyle sadece sanayi ürünlerini kapsıyor. Geleneksel tarım ürünleri ise bu kapsamda yer almıyor.