ABD Savunma Güvenliği İşbirliği Ajansı verilerine göre, ABD Dışişleri Bakanlığı 2015'in Mart ayından bu yana Ortadoğu ülkelerine 30 milyar dolarlık silah ve savunma ürünü satışını onayladı. Suudi Arabistan, tek başına 21 milyar doların üstünde ürün satın alarak en çok savunma malzemesi ithal eden ülke oldu. ABD'den Blackhawk helikopterler, Patriot füzeleri, çok yönlü gemiler ve askeri mühimmat içeren alımlar yapan Suudi Arabistan'ı çok geriden izleyen BAE, bir milyar doların üstünde silah alımıyla ikinci sırada yer aldı. KİK ülkeleri dışında, Irak, İsrail ve Lübnan da ABD'den önemli seviyede silah ve savunma teçhizatı temin etti. Irak, söz konusu dönemde ABD'den 2,1 milyar dolarlık silah ve teçhizat alırken, bunların içinde F-16'dan füzelere kadar birçok farklı ürün yer aldı. ABD Dışişleri Bakanlığı, ayrıca Mayıs 2015'te İsrail'e 1 milyar 900 milyon dolara yakın taarruz mühimmatı satılmasını onayladı. Lübnan ise ABD'den bir yıl içinde yaklaşık 853 milyon dolarlık askeri ürün aldı.
DAEŞ de kullanıyor
ULUSLARARASI Af Örğütü'nün 'Stok alımı: DAEŞ'in silahlanması' başlıklı raporunda, DAEŞ'in cephanesindeki silahların büyük kısmının, Irak ordusundan yağmalanan ABD, Rusya ve eski Sovyet menşeli silahlar olduğu belirtilmişti. "Raporda, IŞİD'in Haziran 2014'te Musul'un kontrolünü ele geçirmesiyle Irak'ın ABD menşeli mühimmat stoklarından askeri araçlarına kadar önemli seviyede teçhizat elde ettiği vurgulanmıştı.
İstikrarsızlığın en büyük sebebi
ABD'nin silah ve savunma ihracatının önemli bir bölümünü Ortadoğu ülkelerinin oluşturması, bazı soru işaretlerini de beraberinde getiriyor. Ortadoğu'da artan silah talebinin, bölgedeki istikrarsızlık ve şiddet sarmalının nedenlerinden mi yoksa sonuçlarından mı olduğu tartışılıyor.