Turhal’da yaşayan Cihangir Türköz (34), Yasin Kuştepe (31), Ahmet Sarıbal (37) ve Abdullah Mütevellioğlu (35), bir ziraat mühendisi arkadaşlarının tavsiyesi üzerine solucanla organik gübre üretmeye karar verdi. Bu kapsamda internet ortamında araştırma yaparak solucanları ABD’nin Kaliforniya eyaletinde buldu. Altı ay önce tanesi 25 kuruştan 100 bin solucan alan dört arkadaş, ilçenin Tokat çıkışında kendilerine ait 200 metrekare kapalı bir alanda tesis kurdu.
6 AYDA 500 BİN SOLUCAN OLDU
Buraya getirdikleri solucanları, hayvan gübresi, yumurta kabuğu ve çay posasından elde ettikleri mama ile beslemeye başladı. Yedikleri mamalarla gübre üreten solucanların sayısı ise 500 bine ulaştı. 500 bin solucanla ayda iki ton gübre üreten dört arkadaş, bunları yine kendilerine ait bahçede kullandı. Solucan gübresi kullanılan biber fidesinin, diğer fidelere göre daha büyük olduğu ve biberlerin daha iri olduğu görüldü.
MART’TA SATIŞA BAŞLAYACAKLAR
Arkadaşlandan Abdullah Mütevellioğlu, tamamen organik tarıma elverişli gübre ürettiklerini kaydederek şunları söyledi:
"Bu bölgede gübreleme dönemi Mart, Nisan gibi olduğu için biz o döneme hazırlık yapıyoruz. Mart ayında yaklaşık 60 bin ton gübremiz olacak. O dönem satışlarımız başlayacak. Piyasadaki kimyasal gübre fiyatları ile gübremizin fiyatları hemen hemen aynı seviyeye denk geliyor. Çünkü bunu iki yıl kullanacak. Toprağın su tutma oranını arttıracak, bitkinin daha güçlü, sağlam olmasını sağlayacak. Bununla beraber en önemli tarafı kanserojen içerikli sebze ve meyvelerin sofralardan uzak durmasını sağlayacak."