'ABD otomobilde vergiyi artırırsa AB'nin tepkisi hızlı olacak'

Avrupa Komisyonu´ndan yapılan açıklamada, ABD´nin Avrupa Birliği´nden (AB) ithal ettiği otomobiller için ek gümrük vergileri getirmesi halinde, buna karşı çok hızlı harekete geçileceği uyarısı yapıldı.

1

Komisyon, ek gümrük vergisi getiren ilk taraf olmayacağını; ancak, ABD tarafından alıcanak ve AB ihracatına zarar verecek herhangi bir hareketine, "hızlı ve uygun" bir yanıt verileceğini vurguladı.

Avrupa Komisyonu Sözcüsü Margaritis Schinas, Avrupa Komisyonu Başkanı Jean Claude Juncker´in, ABD Başkanı Donald Trump´ın ek gümrük vergisi tehditlerini gerçekleştirmeyeceğinden emin olduğunu söyledi ve ekledi, "ABD sözüne sadık kaldığı sürece Avrupa Birliği de kalacak" dedi.

Avrupa Komisyonu´nun açıklaması, ABD Ticaret Bakanlığı´nın ABD´nin otomobil ithalatında gümrük vergilerini artırıp artırmaması konusunda incelemesini tamamlayıp ABD Başkanı Trump´a sunulduğunu duyurması sonrasında geldi. Raporun içeriği açıklanmazken, Trump´ın ithal otmobillerin gümrük vergileri hakkında karar vermek için önünde 90 günü var.

Gelişmelerin yanısıra Almanya hükümetinden yapılan açıklamada, otomobil ithalatının ABD ulusal güvenliğine bir tehdit unsuru olmadığı belirtildi.

(DHA)