ABD gümrüksüz alsın, hem sektör hem Suriyeli kazansın

İTHİB Türkiye’deki Suriyelilerin üretime yönlendirilmesi için bir rapor hazırladı. Rapor, ABD uçağında TİM Başkanı Büyükekşi tarafından Cumhurbaşkanı Erdoğan'a sunulacak. İTHİB Başkanı Gülle, ''Kurulacak İnsani Nitelikli Tercihli Bölgeler'de en az %30 Suriyeli mülteciler çalışsın. ABD bu ürünleri gümrüksüz alsın'' dedi.

İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (İTHİB), ABD’ye yapacağı ziyaretin öncesinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a iletilmek üzere bir sektör raporu hazırladı. Rapor TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi tarafından ABD uçağında Cumhurbaşkanı Erdoğan'a iletilecek. 

REKABETİ ENGELLİYOR

Raporda; ABD ile ekonomik işbirliği yapılarak Türkiye’nin tekstilde küresel rekabet gücünü artıracak ve bölgenin siyasi sorunlarına ekonomik değer yaratacak sürdürülebilir çözüm önerilerinde bulundu. Rapor içeriğini paylaşan İTHİB Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Gülle,  ABD’nin Serbest Ticaret (STA) ya da Tercihli Ticaret Anlaşması (TTA) imzaladığı ülkelerin elde ettikleri rekabet avantajının, Türkiye’nin bu pazarda potansiyelini göstermesine engel olduğuna dikkat çekti. 

Gülle, şu bilgileri verdi: “2014’te ABD tekstil pazarından aldığımız yüzde 3.76, hazır giyimden aldığımız payın yüzde 0.45 ile sınırlı kalması bunun kanıtı. ABD’nin Çin dışında birçok Asya ülkesiyle imzalayacağı Trans-Pasifik Ortaklığı Anlaşması (TPP) da bu pazardaki yoğun rekabeti daha zorlu kılacak. 

ÜRDÜN VE MISIR'DA VAR 

ABD’nin Filistin, Ürdün ve Mısır’da kurduğu Nitelikli Sanayi Bölgeleri (NSB) gümrük vergisiz tercihli ticaret imkanı sağlıyor. NSB’lerle bu ülkeler, 140 milyar doları aşan tekstil ve hazır giyim ithalatı ile dünyanın en önemli pazarı olan ABD’de avantaj yakalıyor. Örneğin Mısır’ın ABD’ye yaptığı 1 milyar dolarlık ihracatın yüzde 90’ı NSB’den gerçekleştiriliyor.”

5 yılda 5 milyar dolar 

İsmail Gülle, projenin hayata geçmesi halinde Türkiye tekstil ve hazır giyim sektörünün, ABD pazarındaki 1 milyar dolarlık payının, beş yıl içinde 5 milyar doları aşabileceğini, takip eden dönemlerde diğer sektörlerin de katılımıyla ihracat artışının 10 milyar doları bulacağını belirtti.  

Atıl kapasiteyi doldurur yeni istihdam oluşturur

Gülle raporu şöyle anlattı: "ABD ve Türkiye arasında bölge barışıra katkı verecek 'gümrük vergisiz' bir İnsani Nitelikli Tercihli Bölge kurulmalı. Her işletme çalışanlarının yüzde 30’unu Suriyelilerden alabilir. 300 bin kişiye iş imkanı sağlasak, 1 milyon Suriyelinin geçimini sağlamasına imkan sağlarız. Hem atıl kapasite değerlendirilir hem de yeni istihdam yaratılır. ABD ve diğer ülkeler de burada üretilen ürünleri gümrüksüz olarak ithal etmeleri halinde yatırım sayısı giderek artar."