AB ile vize pazarlığı

AB ile Türkiye arasında ticareti kolaylaştırmak amacıyla 30 yıl önce imzalanan Gümrük Birliği anlaşmasının güncellenmesi ve vize sorunun çözümü için diyalog süreci Brüksel'de başlatıldı.

Belçika'nın başkenti Brüksel'de gerçekleştirilen Türkiye-Avrupa Birliği (AB) Yüksek Düzeyli Ticaret Diyaloğu toplantısının ana gündem maddesi, Gümrük Birliği anlaşması ve vize konusu oldu. Dünkü etkinlik kapsamında düzenlenen Yuvarlak Masa Toplantısı'nın açılışında konuşan Ticaret Bakanı Ömer Bolat, uluslararası ticaretin değişen yapısı karşısında Türkiye-AB arasındaki Gümrük Birliği'nin güncellenmesi ve geliştirilmesi gerektiğini belirtti. Bolat "AB ve Türkiye her zaman birbirlerinin önemli ewkonomik ve ticari ortakları oldu. Türkiye ile AB arasında 1995 yılında Gümrük Birliği'nin kurulmasıyla bu ortaklığı güçlü bir sözleşme temeline oturtmayı başardık. O tarihten bu yana Gümrük Birliği, ticaretin giderek serbestleştirilmesi ve Türkiye'nin AB müktesebatına ve ticaret politikalarına uyumu yoluyla ticari ilişkilerin sürekli olarak geliştirilmesinde önemli bir rol oynadı. İkili ticaretimizi her yıl artırdık. Bunun sonucunda ulaştığımız 2023 yılında ikili ticaretimiz tüm zamanların zirvesi olan 210 milyar dolara ulaştı" dedi. Bolat "Gümrük Birliği, kesintisiz ticaret ve yatırım akışlarını teşvik ederek, her iki bölgedeki iş toplulukları için önemli bir değer yaratarak küresel pazardaki rekabet güçlerini artırdı" diye konuştu.

210 MİLYAR $ TİCARET

AB ile vize işlemlerinde yaşanan tıkanıklıkların, Türk iş dünyasının faaliyetlerini aksatmanın yanı sıra AB ile yakın ticari bağları olan Avrupa'nın çok uluslu iş modellerinde de ciddi belirsizliklerin oluşmasına neden olduğunu belirten Bakan Bolat, "Mevcut sorunlar, Gümrük Birliği'nden elde edilen faydaları sınırlandırıyor" dedi. Bolat, Gümrük Birliği'nin derinleştirilmesiyle ticari potansiyelin artacağını söyledi.

KAPSAM GENİŞLETİLMELİ

Güncelleme sürecinde Gümrük Birliği'nin hizmetler ve dijital ticaret gibi yeni alanlara genişletilmesinin önemine dikkat çeken Bolat, yeşil ve dijital dönüşümde işbirliğinin derinleştirilmesi gerektiğini anlattı.

REKABET GÜCÜMÜZ YÜKSELECEK

Bakan Bolat, dün toplantının ardından X sosyal medya hesabından görüşmelere ilişkin paylaştığı mesajında "AB ve Türkiye ekonomik ilişkilerinin güçlendirilmesinin ve Gümrük Birliği'nin modernizasyonunun hem Türkiye'nin hem de AB'nin ortak çıkarına olduğu hususunda iş dünyalarımızın mutabık olduğunu gördüğümüz toplantıda, atılacak ortak adımların AB'nin ve Türkiye'nin küresel değer zincirlerindeki rekabet gücünün yükseltilmesine önemli katkılar sağlayacağı konusunda görüşbirliğine vardık" dedi.

KARARLIYIZ

Bolat "Bu bağlamda, en önemli ticaret partnerimiz konumundaki AB ile ticari ve ekonomik ilişkilerimizin daha da derinleşmesi ve farklı alanlara genişletilerek güçlendirilmesi noktasında çalışmalarımıza kararlılıkla devam edeceğiz."