930 şantiyede 110 bin işçi yuva kuruyor

Asrın felaketinin yaşandığı 11 ilde vatandaşların yeni yuvalarına kavuşması için olağanüstü çaba var. 930 şantiyede, 110 bin 450 personel gece gündüz çalışıyor. 10 Şubat'a kadar 46 bin, iki ay içinde de 75 bin konut teslim edilmiş olacak.

Asrın felaketi olarak nitelenen Kahramanmaraş merkezli 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremlerin üzerinden 1 yıl geçti. Devlet-millet el ele, omuz omuza vererek asrın dayanışmasıyla yaralar sarılırken, depremzedeleri yeni yuvalarına kavuşturmak için de olağanüstü bir çalışma yürütülüyor. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı 11 şehirde 930 şantiyede, 110 bin 450 personelle gece gündüz demeden çalışmalarını sürdürüyor. Bölgenin yeniden inşasında son durum şöyle:

6 EV İNCELENDİ: Bakanlıktan alınan bilgiye göre depremin ilk anından itibaren hasar tespit çalışmalarına başlandı ve 6 milyondan fazla bağımsız bölüm incelendi. Buna göre 680 bin konut 170 bin ticari alandan oluşan 850 bin bağımsız bölüm ağır hasar alarak kullanılamaz hale geldi.

İLK ETAPTA KONTEYNERLER VE İŞ GEÇİCİ YERLERİ İNŞA EDİLDİ.

307 BİN KONUT BAŞLADI: Ardından da etütleri yapılmış sağlam zeminlere sahip rezerv alanlarda inşa faaliyetlerine de başlandı. 207 bin konutun rezerv alanlarda inşası devam ederken, şehrin hafızasını barındıran alanlarda ise 50 bin konutun inşasına başlandı. Ayrıca 50 bin çelik köy evinin yapımı ve ihale süreci devam ediyor. Böylece yapımı süren ve ihale aşamasındaki konut sayısı toplam 307 bin 66'ya ulaştı.

46 BİNİ BU AY TESLİM: Bölgede yapımları TOKİ, Emlak Konut ve Yapı İşleri genel müdürlüklerince devam eden afet konutları ve köy evlerinin teslimine de başlandı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla 3 Şubat'ta Hatay'da gerçekleştirilen konut teslim töreninin ardından 4 Şubat'ta Gaziantep'te kalıcı konutlar hak sahiplerine teslim edildi. Şubat ayı içerisinde toplam 45 bin 901 konutun teslimi sağlanacak.

İKİ AY İÇİNDE 75 BİN: Mart ayının ortasına kadar 30 bin konutun daha kurası çekilecek. İki ayın sonunda toplam 75 bin 364 konut kuraları tamamlanıp depremzedelere teslim edilecek.

'YERİNDE DÖNÜŞÜM'E 255 BİN BAŞVURU

Deprem bölgesinde etütleri yapılmış sağlam zeminlerde inşa faaliyetleri planlanan Yerinde Dönüşüm Projesi'ne başvurular 255 bine ulaşırken hibe ve kredi desteği alarak Bakanlığın denetiminde TOKİ güvencesinde, kendi evlerini yapmak isteyen yaklaşık 15 bin kişi de işlemlere başladı.

HALK TV'DEN HÜKÜMETE ÖVGÜ

CHP'ye yakınlığıyla bilinen Halk TV'nin sunucularından İsmail Küçükkaya, deprem bölgesinden yaptığı yayında hükümete övgülerde bulundu. Adana'dan Gaziantep'e kadar geldiğini söyleyen Küçükkaya, deprem bölgesinde olağanüstü bir çabanın olduğunu ifade etti. Küçükkaya, "Adana'dan Gaziantep'e kadar geldim. Burada olağanüstü bir çaba var. Eleştirelim ama hakkını da verelim" dedi. Küçükkaya, bölgeye gelen yabancı basınla yaptığı sohbeti de canlı yayında anlattı. Yabancı basının büyük bir şaşkınlık içinde olduğunu söyleyen Küçükkaya, "Deprem bölgesinde yapılan inşaatlara çok şaşırdılar. Yabancı gazeteciler 'Dünyanın başka yerinde bu kadar çok inşaatın yapılabilmesi kolay değil' dediler" ifadelerini kullandı.

ALTYAPI İÇİN BELEDİYELERE 56 MİLYAR HİBE

Depremin etkilediği 11 şehirde yapılacak içme suyu, atık su, kanalizasyon, arıtma tesisi gibi altyapı projeleri için İLBANK aracılığıyla yerel yönetimlere 56 milyar lira hibe desteği sağlanıyor. Projelendirme çalışmaları sürdürülürken, bu yaz itibarıyla altyapı çalışmalarına başlanacak.