9 şehir için tek markalı proje! Mezopotamya küllerinden doğdu

Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin 9 şehri ‘Mezopotamya' markası altında birleşti. Bölgeyi tüm dünyaya tanıtmak amacıyla gerçekleştirilen projeyle Mezopotamya, dünyanın en büyük turizm duraklarından biri olacak.

YELİZ COŞKUN

Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin turizm potansiyelini tüm dünyaya tanıtmak üzere oluşturulan 'Mezopotamya' markasının tanıtımı Şanlıurfa Arkeoloji Müzesi'nde yapıldı. Adıyaman, Batman, Diyarbakır, Gaziantep, Kilis, Mardin, Siirt, Şanlıurfa ve Şırnak illerini kapsayan proje toplantısına Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ile Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank katıldı.

130'DAN FAZLA PROJE BİTTİ

Mezopotamya'da bulunan 9 ilin, Türkiye'nin sahip olduğu turizm çeşitliliğini yansıttığını belirten Bakan Ersoy, şunları söyledi: "Bu şehirlerimizde 130'dan fazla proje tamamlandı. 611 taşınmaz kültür varlığına 18.5 milyon liranın üzerinde proje ve uygulama yardımı yapıldı, altyapı uygulamaları için ise yaklaşık 152 milyon lira ödenek gönderildi. Bunlara sahip çıkmalı, korumalı ve en doğru şekilde ülkemizin ve insanlığın faydasına sunmalıyız. Bu noktada devreye Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansımız (TGA) giriyor."

Bakan Ersoy, Diyarbakır ve Mardin'i 10 farklı dilde içerik sundukları GoTürkiye platformunun rotasına eklediklerini Batman'ı ise yapılacak hazırlık çalışmasının ardından ekleyeceklerini söyledi.

LEZZET ROTALARI HAZIR

Lezzet rotası kapsamında Gaziantep, Halfeti, Rum Kale, Göbeklitepe, Şanlıurfa, Harran rotasını GoTürkiye'de paylaştıklarını belirten Ersoy, Kilis için de hazırlık çalışmaları yapıldığını belirtti. Ersoy, Mardin-Midyat inanç rotasının da hazırlandığını, Mardin turizmi için de ciddi bir çalışma içerisinde olduklarını belirtti. Siirt Botan Vadisi Milli Parkı'ndaki paraşütçülük, rafting ve su sporlarını, spor ve macera rotalarına ekleyeceklerini vurgulayan Bakan Ersoy, şöyle devam etti: "Her bir ilde turizm yatırımlarını adım adım en doğru ve başarılı şekilde hayata geçirecek ve bu topraklara kültür-turizm noktasında yeni bir kimlik kazandıracağız."

100'E YAKIN ÜLKEDE TANITILACAK

"Mezopotamya'yı dünyanın tercih ettiği bir coğrafyaya dönüştürmek istiyoruz" diyen Bakan Varank, "Projenin 100'e yakın ülkede tanıtımı yapılacak. Turizm gelirlerini artırmayı, istihdam olanakları ortaya çıkarmayı ve kalkınmanın hızlanmasını amaçlıyoruz" diye konuştu.

22 PROJEYE 51 MİLYON

Bakan Varank, "Dicle, İpekyolu ve Karacadağ Kalkınma Ajanslarımız da son 11 yılda, 300 projeye 222 milyon lira kaynak sağladı. Cazibe Merkezleri Destekleme Programı kapsamında ise 82 milyon lira değerinde farklı yatırımları illerimize kazandırdık. 2003'ten bu yana, 231 yatırım projesi için teşvik belgesi düzenledik. Öngörülen yatırım tutarı 2.3 milyar lira, istihdam ise 8 bin 500 kişi oldu" dedi.

İNTERNET SİTESİ HİZMETE GİRDİ

Varank, kent içi ve bölge rotalarını belirlediklerine değinerek, "35 kent rotası, 9 tematik rota ve seyahate dair ipuçları www.mezopotamya.travel adresine ve mobil uygulamaya aktarıldı. Türkçe ve İngilizce içerikler var dil çeşitliliğini artıracağız" dedi.