80 projeyle 22 yılda 170 bin kadına ulaştı

Türkiye ekonomisinin yüzde 10'unu temsil eden Kadın Girişimciler Derneği, 22 yılda hayata geçirdiği 80 projeyle yaklaşık 170 bin kadına dokundu. Dernek, önümüzdeki dönemde yeni projelerle kadınların uluslararası görünürlüğünü artıracak.

ÖZGÜL ÖZTÜRK

Türkiye'de kadın girişimci oranını yükseltmek ve kadın çalışan sayısını artırmak hedefiyle 2002 yılında kurulan Kadın Girişimciler Derneği (KAGİDER) 22 yılda 162 paydaş şirketle 80 projeyi hayata geçirdi. Bu projelerle ülke genelinde yaklaşık 170 bin kadına ulaşan dernek, kadın girişimcileri güçlendirirken, toplumsal dönüşümün de fitilini ateşledi. KAGİDER'in projeleri arasında kadın girişimcilerin dijitalleşme süreçlerine destek olmak, sürdürülebilir kalkınma hedefleri doğrultusunda iş yapma fırsatları yaratmak, kadınların liderlik kapasitelerini geliştirmek gibi alanlarda çalışmalar bulunuyor. KAGİDER, 22 yılda yarattığı etkiyi hazırladığı Sürdürülebilirlik Raporu'yla ortaya koydu.

YÜZDE 10'U TEMSİL EDİYOR

KAGİDER Yönetim Kurulu Başkanı Esra Bezircioğlu bugün 46 farklı sektörden 500'ü aşkın üyesiyle birlikte 110 milyar dolarlık ciro ve 250 bin kişilik istihdam gücüne sahip bir dernek olarak Türkiye ekonomisinin yüzde 10'unu temsil ettiklerini söyledi. Bugüne kadar hayata geçirdikleri proje ve işbirlikleriyle iş dünyasındaki yüz binlerce kadına etki ettiklerini açıklayan Bezircioğlu, "Bu projelerle Birleşmiş Milletler'in 17 maddeden oluşan Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları'ndan 9'una doğrudan katkıda bulunduk. KAGİDER 22 yılda kadın girişimciliğini destekleyerek kadınların ekonomik hayatta daha görünür olmasını sağladı ve toplumsal cinsiyet eşitliği alanında önemli adımlar attı" dedi.

GLOBAL İŞBİRLİKLERİ

Gelecekte Türk kadın girişimciler için dünya ekonomisine yön verecek bir yol haritası çizdiklerine dikkat çeken Bezircioğlu sözlerini şöyle sürdürdü: "Önümüzdeki dönemde öncelikle, kadın girişimcilerin uluslararası arenada daha fazla temsil edilmesi için çaba harcayacağız. Bunun için uluslararası etkinliklere daha aktif katılacak, kadın girişimcileri uluslararası platformlarda daha görünür hale getireceğiz. Uluslararası kuruluşlar, sivil toplum örgütleri ve devletlerle daha sıkı işbirlikleri kuracak, ortak projeler geliştirecek ve bilgi paylaşımını artıracak çalışmalar yapacağız."

200 MİLYAR TL FİNANSAL DESTEK

Derneğin kadın girişimci sayısını gelişmiş ülkeler seviyesine yükseltmek amacıyla 17 yıldır düzenlediği "Türkiye'nin Kadın Girişimcisi Yarışması"na 45 binden fazla başvuru alındı. Projeyle 104 binden fazla kişiye ulaşıldı. Bu girişimcilere son 5 yılda 200 milyar lira finansal destek sağlandı. KAGİDER'in 14 yıldır düzenlediği Geleceğin Kadın Liderleri Eğitim Programı'ndan 1750 genç kadın mezun oldu. Programdan mezun olanların %92'si bugün iş hayatında sağlam adımlarla ilerliyor. Derneğin tarım sektöründeki kadın girişimcilerin becerilerini artırmak amacıyla düzenlediği Tarımda Kadın Girişimci Geliştirme ve Hızlandırma Programı"na 4 yılda 870 başvuru yapıldı. Proje kapsamında 274 kadın girişimci tarım sektöründe alanında uzman kişiler ve rol model kadın girişimcilerle bir araya getirildi. Programa katılan 72 kadın girişimci mentorluk desteği aldı.

İSTİHDAMA KATKIDA BULUNDU

KAGİDER, hayata geçirdiği "İyi İşler" projesiyle gıda ve elektronik dışı organize perakendeye üretim veya satış yapan kadın girişimcilerin güçlenmesini sağladı. 7 yıldır devam eden proje kapsamında 486 saat eğitim verildi. Projeye 2000'in üzerinde kadın girişimci başvuruda bulundu. 150 kadın girişimci mezun oldu. Programa katılan firmalar 2 bin 596 kişiye istihdam sağladı. Derneğin özel sektördeki başarılı kadın yetenek yönetimi örneklerinin paylaşılması amacıyla kurduğu "Kadın Liderlik Platformu"na 454 şirket ve 760 kişi KLP'ye katıldı. Kadın istihdamını teşvik etmek ve iş yaşamında cinsiyet eşitliğini sağlamak amacıyla oluşturulan Fırsat Eşitliği Model Sertifikası'nı 25 sektörden, 72 kurum almaya hak kazandı.