8 yılda bitmeyen inşaatı Türkler 8 ayda bitirdi

Suudilerin 2007’den bu yana tamamlayamadığı Blaise Diagne Havalimanı’na Türkler el atınca proje 8 ayda tamamlandı. Limak-Summa ortaklığıyla hayata geçirilen havalimanı 575 milyon euroya mal oldu.

ÖZGÜL ÖZTÜRK

Afrika’yı hub (bağlantı merkezi) haline getirmesi beklenen Blaise Diagne Havalimanı, Türkiye’nin iki önemli şirketi Limak ve Summa tarafından inşa edildi. Suudi Arabistanlı Binladin Group tarafından Senegal’in başkenti Dakar’da 8 yıl önce inşaatına başlanan ancak bir türlü tamamlanamayan havalimanı Türk Limak-Summa işbirliğiyle 8 ay gibi rekor bir sürede tamamlanarak hizmete açıldı. Senegal Cumhurbaşkanı Macky Sall, Gabon Cumhurbaşkanı Ali Bongo, Gambiya Cumhurbaşkanı Adama Barrow ve Gine Cumhurbaşkanı Bissau Josse Mario Vaz’ın katılımınıyla gerçekleştirilen havalimanının açılış törenine 10 binlerce Senegalli katıldı.

575 MİLYON EUROLUK YATIRIM

Havalimanın uçuş trafiğine açılması törenine Ulaştırma,Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan ve Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir de katıldı. Türkler 3 milyon yolcu kapasiteli, Batı Afrika’nın geçiş noktasında yer alan havalimanının 25 yıllık işletmesine de Senegal devletiyle ortak oldu. Blaise-Diagne, toplamda 575 milyon euroya mal oldu. 42 bin metrekarelik havalimanının 8 aylık inşaat döneminde, 500’ü Türk olmak üzere bin 500 kişi çalıştı. Havalimanında yılda 80 bin uçuş gerçekleştirilmesi planlanıyor.

AFRİKA’DA FIRSAT KOLLUYOR 

Törende konuşan Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir, “Senegal bizim için sadece potansiyeli bulunan, gelişmekte olan bir ülke değil. Aynı zamanda Batı Afrika’nın dünyaya açılan kapısı. Limak olarak Mozambik ve Fildişi’nde iki çimento fabrikası kurduk. Şimdi ise Senegal’deyiz. İnşaat, altyapı yatırımları, enerji, turizm ve çimento sektörlerinde de faaliyet gösteriyoruz. Bu sektörlerle ilgili Senegal ve diğer Afrika ülkelerindeki yatırımları yakından takip etmekteyiz.Senegal’de faaliyette bulunduğumuz diğer sektörlerle ilgili olarak da yeni yatırımlar yapmaya hazırız” dedi.

Bayrağımız ekonomiyle dalgalanıyor

Bakan Arslan 25 yıl boyunca Türkler tarafından işletilecek bu havalimanının Türkiye için büyük öneme sahip olduğunu belirterek, “Artık askeri olarak bir yerlere gidip bayrak asmanın ötesine geçtik. Ekonomik olarak bayrak dalgalandırmak çok önemli. Bunu da yurtdışında böyle projeler üstlenerek yapabiliriz” dedi. Arslan şunları kaydetti: “Yeni havalimanına demiryolu bağlantısı yapılacak. Bunu da Türkler yapacak. Ayrıca liman projeleri var ve bununla da Türkler ilgileniyor.”

Çok yakında Rostov Havalimanı’nı da açacağız

Yurtdışındaki diğer havalimani projeleriyle ilgili bilgiler de veren Özdemir,”Kuveyt Havalimanı yeni terminali inşaatına bu yıl başladık, normal süresinden 2 yıl önce yani 4 yıl içinde bu projeyi de teslim edeceğiz. Mısır’da Kahire Havalimanı’nın ikinci terminalini bitirdik, şu anda işletme ve devir sürecindeyiz. Kosova’da Priştine Havalimanı yeni terminalini yine rekor bir sürede tamamladık şu anda işletiyoruz. Rostov Havalimanı’nın inşaatını bitirdik, bugünlerde onun da açılışını gerçekleştireceğiz” dedi. 

Senagal’e 152 odalı otel yaptı

Senegal’deki yeni havalimanı Summa Grup’un bölgedeki ilk yatırımı değil. Grup bugüne kadar bölgede bir kongre merkezi ve 152 odalı otel hayata geçirde. Summa’nın sahibi Bora, bu yatırımda Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın katkısının büyük olduğunu söyledi.