8 Aralık Dolar ve Euro fiyatları

Dünya'da yaşanan siyasi gerilimler piyasaları etkilemeye devam ediyor. Bundan da en çok dolar ve euro etkileniyor. Peki bugün dolar ve euro ne kadar oldu? İşte size dolar ve euro fiyatları...

Dolar ve euro piyasasında hareketlilik hiç durmadan devam ediyor. Aralık ayının ikinci haftasında dolar ve euro fiyatlarında son durum ne? 2016' ya girmeden önce önce dolar ve euro fiyatları nasıl olacak? İşte size 8 Aralık 2015 dolar ve euro fiyatları...

8 Aralık Dolar ve Euro fiyatları

İstanbul Kapalıçarşı'da 2,9116 liradan alınan dolar 2,9150 liradan, 3,1586 liradan alınan euro ise 3,1622 liradan satılıyor. 

Serbest piyasada döviz

(Saat 07:40 olarak baz alınmıştır)

Euronun tarihi

Euro (simge: €; kod: EUR), Avrupa Birliği'nin kurumları tarafından kullanılan ve Almanya, Avusturya, Belçika, Estonya, Finlandiya, Fransa, Hollanda, İrlanda, İspanya, İtalya, Kıbrıs, Letonya, Litvanya, Lüksemburg, Malta, Portekiz, Slovakya, Slovenya ile Yunanistan'ın oluşturduğu euro bölgesinin resmî para birimi.

Ayrıca dört Avrupa ülkesinde daha kullanımda olan euro, 2013 itibarıyla her gün yaklaşık 334 milyon Avrupalı tarafından kullanılmaktadır. Ek olarak 2013 itibarıyla dünya genelinde 210 milyon insan -Afrika'daki 182 milyon insan dahil- euroya sabitlenmiş para birimlerini kullanmaktadır.

Euro, ABD dolarının ardından dünyada en büyük ikinci rezerv para ve en çok kullanılan ikinci para birimi konumundadır. Eylül 2013 itibarıyla dolaşımdaki yaklaşık €943 milyar değerindeki banknot ve madenî parayla birlikte euro, dünyadaki en büyük toplam değere sahip para birimidir. Uluslararası Para Fonu'nun çeşitli para birimleri arasında yaptığı 2008 yılı GSYİH ve satın alma gücü paritesi tahminlerine göre, euro bölgesi dünyadaki ikinci büyük ekonomidir.

Euro adı 16 Aralık 1995'te resmen kabul edildi. Euro, 1 Ocak 1999'da hesap birimi olarak dünya finans piyasalarına tanıtıldı ve 1:1 (ABD$1,1743) oranı ile ECU'nun yerini aldı. Euro madenî para ve banknotları 1 Ocak 2002'de dolaşıma girdi.

Doların tarihi

İlk ulusal banka olan “The Bank of North America”, 1781 yılında ABD Kongresi tarafından hükümetin mali operasyonlarının desteklenmesi için ilan edilmiştir. 1785 yılına gelindiğinde ise ABD Kongresi, doları ABD resmi para birimi olarak kabul eder. “The Bank of United States” ise 1791 yılında ilk merkez bankası olarak kurulur ve merkez bankasının 20 yıllık bir süre için ABD Hazinesi’nin mali temsilcisi ilan edilir. Bu bankanın bir diğer önemi ise hükümet adına görev yapan ilk banka olmasıdır. 5 yıllık bir kopukluk dışında 1913 yılına kadar bu banka hizmet verir.

1792 yılında Tedavüle Para Çıkarma Kanunu çıkarılır ve ABD Darphanesi kurulur. Darphanede, federal para sistemi çerçevesinde değerleri altın, gümüş ve bakır olmak üzere madeni paralar basılmaya başlanır. Federal hükümet ise dolaşıma çıkan ilk kağıt parayı 1861 yılında basar. Çıkan iç savaşı finanse etmede zorluk çeken Kongre, ABD Hazinesi’ne faiz getirisi olmayan vadesiz banknot ihraç etme yetkisini verir. Çıkarılan bu banknotlar yeşil renklidir ve adları da yeşil olur. 1861 yılından günümüze kadar basılan tüm ABD banknotları da geçerli sayılmıştır ve üzerinde yazan değerleri karşılığında kabul edilmektedir.

1862 yılında dolarlara ince gravür, karmaşık geometrik desenler ve Hazine Bakanlığı’na ait mühür ile gravür imza basılmıştır. 1863 yılında Kongre tarafından ulusal bankacılık sistemi kurulur, ulusal banknotların basımının denetlenmesi için hazineye yetki verilir. 1865 yılında da kalpazanlığın kontrol edilmesi için hazineye bağlı olan denetim kurumu Amerikan Gizli Servisi kurulur.

1913 yılına geldiğimiz de ise Amerikan Merkez Bankası Kanunu, Amerikan Merkez Bankası olan Federal Reserve Bank‘ı ülkenin merkez bankası ilan eder. Banka da, Amerikan Merkez Bankası Banknotları adlı yeni paraları dolaşıma sunar. 1929 yılına kadar bu şekilde basıl yapılır ve bu tarihte üretim maliyetinin düşürülmesi için paralar % 30 oranında daha küçük basılır. Aynı zamanda farklı değerlere sahip olan paraların belirli bir deseni de olmaya başlar. Bu şekilde dolaşımda olan dolarların tasarım fazlalığı azaltılmış ve standartlaştırılmış olur.

Amerikan dolarının üzerinde yazan, “In God We Trust” (Tanrıya Güveniyoruz) ifadesi ise 1955 yılında çıkarılan kanunla tüm banknotlara basılır. İlk olarak da 1 dolarlık 1957 serisi Gümüş Sertifikalar tedavüle çıkarıldıktan sonra bu ibare görülmüştür. 1996 yılında ise sahte para üretiminin caydırılması için Amerikan banknotlarının tasarımında 67 yıl sonra ilk defa önemli bir değişiklik yapılmıştır. Bu dönemde basılan ilk yeni banknot, 100 dolarlık banknottur. 1997 yılında 50 dolar; 1998 yılında 20 dolar; 2000 yılında 10 dolar ve 5 dolar banknotlar bu sisteme göre basılmıştır. Gravür ve Baskı Dairesi, sahte para basımını önleyebilmek için her 7 ila 10 yıl içinde tasarımın değişikliğine gidilmesi kararını almıştır.

En son 2010 yılının Nisan ayında FED tarafından 2011 yılı Şubat ayında tedavüle giren yeni 100 dolarlar basılmıştır. Bu dolarların adına da “Yeni Benjaminler” denilmiştir.