7.7 milyon mükellefin vergi borcu siliniyor

Yapılandırma paketi komisyona geldi. 521 milyarlık vergi, 196 milyarlık prim borcu yapılandırma kapsamında. 7.7 milyon mükellefin vergi, 332 bin işyerinin ise 2 bin liranın altındaki prim borcu siliniyor.

Kamuya olan borçların yapılandırılmasını öngören yasa teklifi TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda görüşülmeye başlandı. Teklifle ilgili yapılan etki analizine göre yapılandırma kapsamına toplam 521 milyar liralık vergi, 196 milyar liralık da prim borcu giriyor. Teklif kapsamındaki vergi dairelerine borçlu sayısı ise 14 milyon 156 bin 341 kişi olarak belirlendi. Sosyal Güvenlik Kurumu'na (SGK) borçlu olanların sayısı ise 14 milyon 613 bin 574.

* VERGİ BORÇLARI: Teklifle, 2 bin liranın altındaki borçların silinmesi öngörülürken, bu kapsamda vergi borcu terkin edilecek kişi sayısı ise 7 milyon 691 bin 666. Bu kişiler toplam borçlu sayısından düşüldüğünde ise 6 milyon 464 bin 675 kişi yapılandırma için başvurabilecek. Düzenlemeyle vergi dairesine borçlu olan 7.6 milyon kişinin 4.6 milyar lira borcu silinmiş olacak.

* SGK ÖDEMELERİ: Kesinleşmiş SGK alacakları düzenleme kapsamında bulunurken, SGK'ya ödenmesi gereken toplam 196 milyar lira alacak bu kapsamda değerlendiriliyor. Düzenleme ile borcu bulunan 3 milyon 277 bin 5 iş yeri ve 14 milyon 613 bin 574 sigortalının kuruma olan borçları yapılandırılacak. 2 bin liranın altında borcu terkin edilecek 332 bin 450 iş yeri düşüldüğünde, iş yeri sayısı 2 milyon 944 bin 555 olacak.

* DAVALIK BORÇLAR: Kesinleşmemiş veya dava safhasında bulunan alacaklar için de yapılandırma imkanı getirilirken, dava aşamasındaki alacaklar ile ilgili yapılandırma hükümlerinin kapsamına girebilecek dava sayısı vergi daireleri için 215 bin 511 oldu. Derdest davalarda ihtilaf konusu vergi ve ceza tutarı 181.2 milyar lira olarak belirlendi.

12 BİN YABANCI DA YARARLANACAK
Türkiye'ye izinsiz giriş yapan yabancılara kesilen ancak bu kişilerin yurtdışında olmaları nedeniyle tahsil kabiliyeti bulunmayan idari para cezaları da terkin edilecek. Bu kapsamda, 12 bin 506 kişinin 165 milyon 137 bin 779 lira borcu terkin edilmiş olacak. Tarım Bağ-Kur'luların sattıkları ürün bedellerinden prim borçları sebebiyle kesinti yapanların tahsil edip de kuruma aktarmadıkları borçlar, yeniden yapılandırma kapsamına alındı.

Borç yapılandırması öngören tasarı komisyonda görüşülmeye başlandı.

İLK İKİ TAKSİT ÖDEMESİNE DİKKAT

Teklifle ilgili Komisyon'da sunum yapan AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, vatandaşların vergi dairelerinde hangi türden olursa olsun tüm borçlarını yeniden yapılandırma kapsamına aldıklarını belirterek, "Yapılandırmadan faydalanmak isteyen, öncelikle mayıs ve haziran taksitlerini aksatmadan ödemek mecburiyetinde" dedi. 31 Aralık 2022 tarihini esas aldıklarını bildiren Elitaş, kesinleşmiş alacaklar, kesinleşmemiş veya dava safhasında olan alacaklar, inceleme ve tarhiyat işlemleri devam eden alacaklar, pişmanlıkla ve kendiliğinden yapılacak beyanlar üzerine ödenecek alacaklar şeklinde tahsilat yapılabileceğini anlattı. Elitaş, kesinleşmiş alacaklarda borç asıllarından vazgeçilmediğini, gecikme zammı, faiz, ceza gibi adlarla uygulanan feri alacakların yurt içi ÜFE oranında güncelleneceğini bildirdi. Elitaş,

1 Kasım 2016'ya kadar TÜİK tarafından açıklanan yurtiçi ÜFE oranlarına göre hareket edileceğini, bu tarihten sonra yurtiçi ÜFE'yi aylık 0,75 olarak değerlendireceklerini aktardı. Hesaplama bu şekilde yapıldıktan sonra borç asıllarının tamamı ile yurtiçi ÜFE tutarının, usulsüzlük cezalarının ve SGK tarafından kesilen idari para cezaların yüzde 50'sinin ödeneceğini dile getiren Elitaş, "Bunun karşılığında gecikme zammı, gecikme faizi gibi feri alacaklar, kalan cezalar ve vergiler için kesilmiş vergi cezalarının tamamının tahsilinden vazgeçiliyor" diye konuştu.

90 MİLYARLIK TAHSİLAT ÖNGÖRÜLÜYOR

Son yapılandırma kanunu çerçevesinde kesinleşmiş alacaklar ile ilgili başvuru ve tahsilat tutarı dikkate alınarak yapılan hesaplamaya göre vergi dairelerince 43,5 milyar lira, SGK'ya 47.8 milyar liralık tahsilat yapılabileceği öngörüldü.