750 bin Togg'a enerji olacak

Sınıfında Türkiye'nin 1., dünyanın 5. en yüksek barajı olan Yusufeli, bugün Başkan Erdoğan'ın katılacağı törenle su tutmaya başlıyor. Barajda üretilen elektrik 750 bin Togg'u şarj edebilecek.

Artvin'de yapımı tamamlanan ve sınıfında 275 metreyle Türkiye'nin 1., dünyanın 5. en yüksek barajı olan Yusufeli Barajı ve Hidroelektrik Santrali (HES), bugün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılması beklenen törenle su tutmaya başlayacak. Su tutma işlemi 309 gün sürecek. Ardından 90 gün sonra da elektrik üretimi başlayacak.

4.1 MİLYAR KATKI

Yapımına Limak tarafından 21 Aralık 2012'de başlanan ve temeli Erdoğan tarafından 26 Şubat 2013'te atılan baraj, üreteği enerjiyle ülke ekonomisine yıllık 4.1 milyar lira kazandıracak. Açılış öncesi dün barajda incelemelerde bulunan Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci'nin verdiği bilgiye göre Yusufeli Barajı'ndan üretilen elektrik 2.5 milyon nüfuslu Antalya'nın elektrik enerjisini karşılayabilecek ve bununla birlikte 750 bin Togg aracının şarj edilmesine de katkı sağlayacak.

TAŞKIN RİSKİ AZALDI

Rezervuarında 2 milyar 130 milyon metreküp su depolama hacmine sahip Yusufeli Barajı, Çoruh Nehri üzerinde kurulu Muratlı, Borçka, Deriner ve Artvin barajlarına hem su kaynağı olacak hem de nehrin getireceği rüsubatı önemli ölçüde tutarak taşkın riskini azaltacak. Yine Kirişci'nin verdiği bilgiye göre baraj, rüsubatı tutarak suyun içindeki bir takım maddelerin bir sonraki baraja gitmesini önleyecek. Böylece 4 barajın ekonomik ömürleri uzayacak.

5844 AĞAÇ TAŞINDI

Proje kapsamında Artvin'in doğası da korundu. Yolların büyük bölümü tünel, köprü ve viyadüklerle geçildi. Baraj içinde kalacak olan 5844 ağaç bulunduğu yerden sökülerek yeni yerleşim yerine taşıdı. 750 dekar olan eski yerleşim yeri ise 1530 dekara çıkarılarak 92 binin üzerinde ağaç dikildi.

RAKAMLARLA YUSUFELİ

İnşaat başlangıcı: 21 Aralık 2012

Temel atma töreni: 26 Şubat 2013

Yapımcı firma: Limak

Gövde yüksekliği: 275 metre

İnşaatta çalışan personel: 4 bin

Su depolama hacmi: 2.1 milyor metreküp

Kurulu güç: 558 megavat

DÜNYADAKİ İLK 5 BARAJ

Çin-Jinping-I: 305

Çin-Xiaowan: 292

Çin-Xiluodu: 285.5

İsviçre-Grande Dixence: 285

Türkiye-Yusufeli: 275

10 BİN KİŞİNİN GÖÇÜ BAŞLIYOR

Artvin'de baraj inşaatı ile birlikte sular altında kalacak Yusufeli ilçesinde 10 bin kişinin büyük göçü de başlıyor. Yusufeli ilçesi yeni yerleşim alanında inşa edilen 3 bin 205 konutun anahtarı da bugün vatandaşlara teslim edilecek.

YENİ İLÇE KURULDU

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, "Yusufeli'mizi yeni yerleşim alanına taşıyacağımız projemizde artık son safhaya geldik... 2 bin 698 konut, 285 dükkân, 37 dükkânlı sanayi sitesi, hastane, 5 okul, 32 adet kamu binası inşa ettik, 7 köyde de 507 konutu tamamladık" dedi.

KARAYOLU AĞI DA BARAJLA DEĞİŞTİ

Yusufeli Barajı kapsamındaki 69.2 kilometrelik yeni yollar ve tünellerin yapımı da büyük oranda tamamlanarak hizmete açıldı. Sert kayalıklarla kaplı dar vadide çok zorlu coğrafyada inşa edilmiş olması nedeniyle 'dar vadinin gizli hazinesi' olarak adlandırılan baraj kapsamında toplam 39 tünel, 19 da köprü bulunan yeni yollar yapıldı. Ayrıca projede 'Şilenkar', 'Tekkale', 'Baraj' ve 'Yusufeli Merkez' viyadükleri 'teknoloji harikası' özel tasarım köprüler de yer alıyor.