71 milyarlık imza

Türkiye'nin savunma şirketleri devleşiyor. ASELSAN son 5 ayda 71 milyar liralık sözleşmeye imza atarak geçen yılın tamamında ulaştığı ciroyu şimdiden yakaladı.

Borsa İstanbul'da işlem gören savunma sanayi şirketleri, yıl başından bu yana 72.3 milyar liralık yeni iş sözleşmesi imzalarken, bunun 71 milyar liralık kısmı ASELSAN tarafından gerçekleştirildi. Firmaların Kamuyu Aydınlatma Platformu'nda (KAP) yayımlanan açıklamalardan derlenen bilgilere göre, şirketlerin bu yıl içinde duyurdukları yeni iş ilişkilerinin bedeli, güncel kur üzerinden hesaplandığında 72 milyar 330 milyon liraya çıktı.

ASELSAN'ın güncel kur ile hesaplandığında 71 milyar lirayı bulan sözleşme tutarı şirketin 2023 yılına ait konsolide bilançosunda yer alan hasılatına oranı yüzde 96'ya ulaştı. Şirket, geçen yıl 73.6 milyar liralık gelir elde etmişti. İlgili iş anlaşmaları detaylı incelendiğinde, ASELSAN'ın bu yıl KAP'a açıkladığı 24 yeni iş ilişkisi ve güncellemeler arasında, Milli Savunma Bakanlığı ile Türk Silahlı Kuvvetleri'nin ihtiyacı olan askeri ekipman tedariki maksadıyla imzaladığı 556 milyon dolarlık anlaşma, en yüksek bedelli yeni iş ilişkisi olarak öne çıktı.

BORSA'DAKİ ŞİRKETLER

16 Mayıs'ta payları borsada işlem görmeye başlayan Altınay Savunma, bu yıl şimdiye kadar 16 milyon dolarlık yeni iş ilişkisine imza attığını duyuruken, 28 Mayıs'ta halka arz olan Onur Teknoloji de aynı dönemde 11.6 milyon dolar, 3 milyon euro ve 4.1 milyon liralık anlaşma imzaladığını bildirdi. Hisseleri, 4 Ocak 2023'te borsada işlem görmeye başlayan SDT Uzay ve Savunma Teknolojileri de yıl başından bu yana 9.3 milyon dolar ve 1.7 milyon euroluk yeni iş sözleşmesine imza attı.

HAVELSAN İHRACAT BAŞARISINA YENİ BİR ÜLKE DAHA EKLEDİ

HAVELSAN, Romanya İçişleri Bakanlığına bağlı sınır polisi tarafından deniz sınır güvenliğine yönelik ihaleyi kazandı. HAVELSAN, Romanya Entegre Deniz Sınır Gözetleme Sistemi (SCOMAR) Modernizasyonu Projesi ihalesi kapsamında bu ülkeye ilk ihracatını gerçekleştirecek. Romanya'nın başkenti Bükreş'teki Sınır Polisi Karargahında düzenlenen törende, sözleşmenin imzası Romanya Sınır Polisi Genel Müfettişi Quaestor Cornel-Laurian Stoica ile HAVELSAN Komuta Kontrol ve Savunma Teknolojileri Genel Müdür Yardımcısı Savaş Yanık tarafından gerçekleştirildi. Törende, Türkiye'nin Romanya Büyükelçisi Özgür Kıvanç Altan da hazır bulundu. Sözleşme kapsamında, Romanya'nın mevcut SCOMAR sistemi çalışırken hizmet kesintisi olmadan yeni teknoloji radar, elektro-optik sistemler ve bilgi teknolojileri donanımı değiştirilerek HAVELSAN ürünü MATRA Sahil Gözetleme ve Gemi Trafik Yönetim Yazılımı ile teçhiz edilecek. Sistem; Romanya'nın Karadeniz kıyısı Köstence'deki Rumen Sahil Güvenlik Komutanlığı'nın merkezinden yönetilecek. HAVELSAN'ın yazalımı MATRA, Romanya'nın da katıldığı NATO'nun Deniz Güvenliği Tatbikatı'nda başarıyla kullanılmıştı.