71 maddelik reform paketi sanayiciye ilaç olacak 

Sanayinin desteklenmesi için üzerinde çalıştıkları Üretim Reform Paketi'ni tamamladıklarını, gelecek hafta Ekonomi Koordinasyon Kurulu'na sunacaklarını dile getiren Bakan Özlü, “71 maddelik paketle sanayicilerimizin sorunlarını çözeceğiz” dedi.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, bilim, sanayi ve teknoloji halkalarını birleştirecek yeni bir model üzerinde çalıştıklarını belirterek, Bakanlar Kurulu, Başbakan ve Cumhurbaşkanına sundukları bu yeni modelde kamunun araştırma, geliştirme ve teknoloji için özel sektöre yapacağı fonlamanın tek kaynaktan bütçeleneceğini, bunun için de üst karar mercii olarak Bilim Teknoloji ve Sanayi İcra Kurulu oluşturulacağını bildirdi. 

AR-GE fonu geliyor 

Bakan Özlü, bu dönemde yapısal reformlarda ısrarcı olacaklarını dikkat çekerek, bu reformlardan birinin de Türkiye'nin teknoloji üreten bir ülke olmasına yönelik dönüşüm çalışmaları olduğuna işaret etti. Özlü, "Bu kapsamda 6 ay süren bir çalışma yaptık.. Önemsediğimiz nokta, bilim, teknoloji ve sanayi politikalarının müştereken belirlenmesi. Üçünün birbirini tamamlamasını öngörüyor. Araştırma Geliştirme Fonu olacak. Araştırma geliştirmeye harcadığımız bedel GSMH içinde yüzde 1,06 seviyesinde. Bunu yüzde 2'ye, 2023'e kadar yüzde 3 çıkarmayı hedefliyoruz” diye konuştu. 

OSB'ler için teknik kolejler yolda

Sanayinin desteklenmesi noktasında üzerinde çalıştıkları Üretim Reform Paketini de tamamladıklarını, gelecek hafta Ekonomi Koordinasyon Kurulu'na sunacaklarını dile getiren Özlü, anayasa değişikliğine ilişkin referandum sonrası bu paketin hayata geçirileceğini bildirdi. Yaklaşık 71 maddeden oluşan paketin geçen yıl çıkarılan Ar-Ge Reform Paketi'ni tamamlayacağına işaret eden Bakan Özlü, "Bu sene çıkaracağımızın adı ise Üretim Reform Paketi. Sanayicilerimizin Ar-Ge merkezi kurmalarını teşvik edeceğiz. Organize sanayi bölgeleri içinde teknik kolejler açacağız" diye konuştu.

Özel sektöre kaynak

Özlü, "Yeni modelde bütün kamunun araştırma, geliştirme ve teknoloji için özel sektöre yapacağı fonlamayı bir kaynaktan bütçelemeyi hedefliyoruz. Bunun için üst karar merci Bilim Teknoloji ve Sanayi İcra Kurulu olacak. 

14 yılda 20.6 milyar lira

Bakan Özlü, son 14 yılda araştırma, geliştirme ve teknoloji faaliyetlerine ayırdıkları kaynaklarda ciddi artışlar olduğunu, geçen sene 20 milyar 600 milyon lira harcandığıbilgisini verdi.