7 ülke sayıştayı ‘F35’ için Türkiye’de toplandı 

F35 Müşterek Taarruz Uçağı projesinin denetimi için Türkiye ABD, Danimarka, Hollanda, İngiltere İtalya ve Norveç’ten oluşan 7 paydaş ülkenin sayıştay temsilcileri Türkiye’de bir araya geldi. 

Bu yıl 13’üncüsü düzenlenen ‘JSF Sayıştaylar Konferansı’ Türk Sayıştayı’nın ev sahipliğinde 18-20 Eylül 2017 tarihlerinde Ankara’da düzenlendi. Sayıştay Başkanı Seyit Ahmet Baş’ın açılış konuşmasını yaptığı konferansa Türkiye ABD, Danimarka, Hollanda, İngiltere, İtalya ve Norveç Sayıştaylarından yetkililerle Türkiye Savunma Sanayii Müsteşarlığı’ndan ve JSF Program Ofisi’nden temsilciler katıldı. 

TÜRKİYE FAALİYETLERİ TANITILDI

Konferans süresince, katılımcılar ilgili programa ilişkin gerçekleştirilen ortak denetimler ve gelecekteki muhtemel denetim çalışmalar üzerinde bilgi alışverişinde bulundu.Türkiye Havacılık Sanayi (TAI) tesislerini ziyaret eden ülke temsilcilerine Müşterek Taarruz Uçağı F-35 hakkında Türkiye’nin yaptığı faaliyetler tanıtıldı. Sayıştay Başkanı Baş, etkinlikte denetime ilişkin metodolojinin geliştirilmesi konusunun da ele alındığını belirtti. 

Maliyet düşüşü için çalışılıyor

Baş, şunları kaydetti: “Bu yıl 7 ülkenin katılımıyla oldukça verimli bir toplantı gerçekleştirdik. ABD Başkanı Donald Trump’ın bu uçakların maliyetinin düşürülmesi gerektiğini ifade etmişti. Maliyet düşüşüyle ilgili birtakım çalışmalar 

yapıldığını gördük. Önümüzde büyük bir savunma harcaması var. Türkiye’de gerçekleştirdiğimiz konferans gerek projenin gerekse savunma harcamalarının denetimi konusunda ortak bir metodoloji oluşturulmasına katkı sağladı.” 

Finansman boyutu önemli

NATO üyesi söz konusu ülkelerin uçağın üretimine de katkı sağladığını anlatan Baş, projenin uluslararası finansman boyutunun da çok önemli olduğuna dikkati çekti.