7 milyarlık girişim kuluçkadan çıktı

Bilgiyi Ticarileştirme Merkezi (BTM) 7 yılda 9 bin 222 girişimciye destek verdi. BTM girişimleri 920 milyon liradan fazla yatırım alırken ulaştıkları yatırım değerlemesi ise 7 milyar lirayı geçti.

ÖZGÜL ÖZTÜRK

Dünyada ilk kez bir oda tarafından kurulan kuluçka merkezi olma özelliğine sahip Bilgiyi Ticarileştirme Merkezi (BTM) kurulduğu 2017 yılından bu yana 5 bin 499 startup'ta toplam 9 bin 222 girişimciye destek verdi. BTM Genel Müdürü İbrahim Elbaşı, "Girişimlerimiz 7 yıl içinde 920 milyon Türk Lirası'ndan fazla yatırım aldı, ulaştıkları yatırım değerlemesi ise 7 milyar Türk Lirası'nı geçti. Şimdiki hedefimiz dünyanın en iyi kuluçka merkezi olmak" dedi.

YENİ UNICORN HEDEFİ

2023'te 1.260 girişime sahip 1.740 girişimciyi desteklediklerini aktaran Elbaşı şunları kaydetti: "Bu girişimlerin yüzde 41.41'inin yapay zekâ algoritmalarını kullanması, yüzde 44'üne yakınının SaaS modeline sahip olması bu iki alanda çalışan girişimlerin ülkemizde önemli bir artış gösterdiğine işaret ediyor. Bugüne kadar olduğu gibi bugünden sonra da her sektörden, tüm seviyelerdeki girişimi desteklemeye ve girişimcilik ekosistemine katkı sağlamaya devam edeceğiz." BTM girişimlerinin 2023 yılında 247 milyon TL yatırım alarak, 2.2 milyar Türk lirası yatırım değerlemesi elde ettiklerine de dikkat çeken Elbaşı, önümüzdeki dönemde BTM bünyesinden birçok unicorn çıkmasını hedeflediklerini sözlerine ekledi.

HEM EĞİTİM HEM MENTORLUK DESTEĞİ

BTM'nin kurulduğu günden beri girişimcilik ekosistemine çok büyük katkı sunduğunu belirten Elbaşı, BTM'deki programlar kapsamında; eğitim ve seminerler, mentorluk desteği, yatırımcı eşleştirmeleri, yatırımcı karşısında sunum yapılan demo day etkinliklerinde yer alma, 7/24 ofis ve ortak çalışma alanı kullanma olanağı, bire bir danışmanlık gibi hizmetleri girişimcilere ücretsiz olarak sunduğunu kaydetti. Girişimlerin yatırım aşamasında İTO bünyesindeki 81 meslek komitesine de sunum yapabildiklerine dikkat çeken İbrahim Elbaşı, BTM'nin sürekli kendini geliştiren ve yenileyen bir yapıda yoluna devam ettiğini vurguladı.

EN GENÇ GİRİŞİMCİ 15 YAŞINDA

Geçtiğimiz yıl destekledikleri girişimcilerin profilinden bahseden Elbaşı sözlerini şöyle sürdürdü: "Şu an en genç BTM'li 15 yaşında en deneyimli BTM'li 65 yaşında. Girişimcilerimizin yarısından fazlasının 15-25 yaş arasında olması ve büyük kısmının erken aşamadaki girişimcilerden oluşması BTM'nin girişimcilik ekosisteminin ülkemizde büyümesi ve güçlenmesinde üstlendiği önemli rolü gösteriyor." Girişimcilik ekosisteminde otorite olarak kabul edilen UBI Global'in hazırladığı endekste 2020 yılında 'En Çok Gelecek Vaat Eden Kuluçka Merkezi' olarak işaret edilen BTM, iki yıl sonra, aynı endekste dünyanın en iyi 5 kuluçka merkezi arasında yer aldı.