7 bin kalıcı konut için imzalar atıldı

Deprem bölgesinde inşasına başlanacak konutlarla ilgili gerekli sözleşmeler imza altına alınmaya başlandı. Bakan Kurum, “Son üç günde 7 bin 222 konut için sözleşme imzaladık. Şehirlerdeki deprem konutları net 85, köy evleri ise 95 metrekare olacak” dedi.

Deprem bölgesinin yeniden ihya ve inşası için süreç hızlanıyor. Ç evre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, deprem bölesine yapılacak konutlarla ilgili sözleşmelerin imzalanmaya başlandığını açıkladı. AA Editör Masası'na konuk olan Kurum "Depremin ardından 18'inci gün (dün) itibarıyla baktığımızda, son üç günde 7 bin 222 konut ve 36 dükkanın sözleşmelerini gerçekleştirerek afet süreci hızlı bir şekilde yürütmeye gayret gösteriyoruz" dedi.

EVLER NASIL OLACAK?

Depremden etkilenen illerdeki konut projesiyle ilgili olarak "Yöresel mimariye uygun, zemin artı 3-4 katı geçmeyecek. Şehrin ihtiyaçlarına göre 105 metrekare brüt, 85 metrekare net, 3 artı 1 daireler yapacağız" dedi. Kurum köy konutlarının ise net 93 metrekare ve 3 artı 1 olacağını söyledi. Kurum "Kat kısıtlaması getireceğiz, dükkanları mümkün olduğunca bina altına koymayacağız, bina yanına koyacağız" dedi.

EN GEÇ 1 YILDA TESLİM

"Depremden etkilenen şehirleri ihya sürecini kültürden, sanattan anlayan, sosyolojiyi, demografik yapıyı bilen bilim insanlarından oluşan bir heyetle yöneteceğiz" diyen Kurum deprem konutlarına ilişkin "1 yıl diyoruz ama önceki depremlerde 6 ay sonra teslim etmeye başladık. Burada da aynısını yapacağız, 6 ay sonra etap etap projelerimizi teslim edeceğiz" açıklamasında bulundu. Kurum, deprem bölgesindeki 43 bin sosyal konutun ihalesini tamamladıklarını, bu konutları da afet bölgesindeki diğer konutlarla eş zamanlı inşa edeceklerini açıkladı.

Kurum, 3 gün) önce Adıyaman, Gaziantep ve Kilis'te toplamda 1797 konut, önceki gün Adana'da 590, Gaziantep'te 600, Hatay'da 364, Kahramanmaraş'ta 1019, Şanlıurfa'da 534 olmak üzere 3 bin 107 yeni konutun sözleşmesin imzaladıklarını söyledi. kurum dün de Gaziantep ilçelerinde 400, Hatay'da 1317, Malatya'da 599 konut olmak üzere 2 bin 316 konut ve 36 dükkanın sözleşmelerini imzaladıklarını duyurdu.

Kurum, kentsel dönüşüm konusunda ise "Kentsel dönüşüm üzerinden siyaset yapmayalım. Gelin hep birlikte masanın bir tarafında olalım. Milletimizin desteğiyle kentsel dönüşümü yapacağız, İstanbul'da da Ankara'da da İzmir'de de yapacağız" diye konuştu.

BM: EN AZ 500 BİN YENİ EV GEREKİYOR

Birleşmiş Milletler'e (BM) bağlı Kalkınma Programı (UNDP) Türkiye Temsilcisi Louisa Vinton, Türkiye'nin tarihindeki en büyük deprem felaketini yaşadığını belirterek, yapılanma mücadelesinin büyük ölçekli olacağını vurgulayarak, tahminen 116 ila 210 milyon ton molozun temizlenmesi gerektiğini söyledi. BM'ye bağlı uzmanlar ise ülkenin güneyinde 1.5 milyon kişinin evsiz kaldığını ve en az 500 bin yeni evin inşa edilmesi gerektiğini belirtti.

164 BİN BİNA ACİL YIKILACAK

Murat Kurum, Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından yürütülen hasar tespit çalışmalarına ilişkin, "Toplam 4 milyon 511 bin bağımsız bölümden oluşan 1 milyon 250 bin bina, 11 ilimizde eşzamanlı incelenmiştir. 520 bin bağımsız bölümden oluşan 164 bin 321 binamız yıkık, acil yıkılacak ve ağır hasarlı olarak tespit edildi" dedi.