68 milyon yolcuyu asan THY 1 milyar dolar kâra uçtu

THY Yönetim Kurulu Başkanı Aycı, 2017 yılını büyük bir başarıyla tamamladıklarını belirterek, “Yılı 1 milyar 22 milyon dolar esas faaliyet kârıyla noktaladık. Net kârımız 223 milyon dolar oldu. 68.6 milyon yolcuya ulaştık” dedi.

Türk Hava Yolları (THY) 2017 yılını 1 milyar 22 milyon dolar esas faaliyet karı ve 223 milyon dolar net karla tamamladı.THY Yönetim Kurulu Başkanı ve İcra Komitesi Başkanı M. İlker Aycı, zor geçen 2016 yılının ardından, 2017’nin THY için rekorlarla geçen bir yıl olduğunu ifade ederek,  “2017 zor başladı. Ama uyguladığımız mali disiplin ve dinamik talep yönetimi uygulamalarıyla yılı büyük bir başarıyla notaladık. Amacımız ve niyetimiz, 2017’nin 2016’yı unutturacak bir yıl yaşamaktı. Öyle bir yıl yaşadığımız için çok mutluyum. Çok iyi bir yaz dönemi geçirdik. Rekorlar kırdık. Başımız dik alnımız açık” diye konuştu.

EN İYİ ÇEYREK OLACAK 

THY’nin bu dönemde zaman zaman çok haksız saldırılara da maruz kaldığını hatırlatan Aycı, “1 milyar doları aşan rekor esas faaliyet kârının ise ‘çekilen çileleri özetleyen en güzel cümle’ olarak nitelendirdi. Şu anda THY’nin 2018’e de çok umutlu bakabilecek durumda olduğunu ifade eden Aycı, “Tüm zamanların en iyi ocak ayını geçirdik. Şubat da çok iyi geçti. Martı da böyle geçirirsek, uzun zamandır yaşadığımız en iyi ilk çeyrek olacak” diye konuştu.

TAŞINMA MALİYETİ 550-600 MİLYON 

2018 yılında THY için en önemli unsurlardan birinin Yeni Havalimanı’na geçiş süreci olduğunu ifade eden Aycı, “Taşınmayla ilgili plan ve stratejimiz hazır. Elimizdeki oyun planı çok gelişmiş durumda. Yeni havalimanındaki yatırımlarla birlikte taşınmanın maliyeti bize 500-650 milyon doları bulacak” dedi. Taşındıktan sonra tam kapasiteyle uçmaya başlamanın birkaç gün sürebileceğini vurgulayan Aycı, “Günlük operasyonumuz 25-30 milyon dolar. Bu yüzden çok hızlı uçmaya çalışacağız” diye konuştu.

Yeni havalimanı yeni kıyafet 

Hizmet kalitesinin artmasında ve büyümede yeni havalimanına taşınmanın önemli bir mihenktaşı olacağını vurgulayan Aycı,”THY, üçüncü pistin de devreye girmesiyle büyümesini hızlandıracak ve maliyetlerimiz düşecek” dedi. Aycı THY’de yeni kıyafet tasarımlarının belli bir noktaya kadar geldiğini, 3’üncü havalimanına yeni kıyafetlerle geçileceğini söyledi.  

AnadoluJet yapılandırılacak

İlker Aycı önümüzdeki dönemde AnadoluJet’e de hak ettiği marka değeri ve karakteri kazandıracaklarını belirterek, “Bu bağlamda AnadoluJet’i baştan yapılandıracağız” dedi. 

Dünyanın en iyisi olmalı 

Rekabetçi bir dünyada yaşadığımızı ve tüm ülkelerin, “dünyadaki ticaret yolları benim üzerimden geçsin” düşüncesinde olduğunu belirterek, “Dolayısıyla yeni havalimanında ince detaylar çok önemli. Dünyayın en yolcu dostu, en iyi işletilen havalimanı olmalıyız. Mesela yolcu metrodan indiğinde check-in’i yapıp, bavulunu verse, sonra uçakta alsa… Şu anda dünyada bir yarış var.  Herkes kapasite artırıyor. Filoları büyütüyor. Çünkü büyümezsen yolcunu başkası alır” diye konuştu.  

Kargoda hedef ilk 5’e girmek

Turkish Cargo’nun da bu dönemde yüksek performans sergileyerek, taşınan kargo hacmini 1 milyon ton seviyesinin üzerine çıkardığını anlatan Aycı,  hedeflerinin  THY’yi dünyanın en iyi 5 hava kargo şirketi arasına sokmak olduğunu söyledi.

5 yeni hat daha devreye giriyor

THY’nin 2017’de taşıdığı yolcu sayısını yüzde 9,3 artırarak 68,6 milyona çıkardığını vurgulayan Aycı, “2018’de açılması planlanan 5 yeni hatla birlikte toplam sefer icra edilen nokta sayısı 305’e, ülke sayısı 122’ye ulaşacak” dedi.