Antalya’da narenciyenin yanı sıra birçok tropikal meyve türünün üretimi yaygınlaşıyor. Normal cevize göre daha uzun, desenli kabuğuyla farklı görünüme sahip ve elde kolayca kırılabilen ince kabuklu pikan cevizinde hasat mevsimi başladı. Anavatanı Amerika kıtası olan türle ilgili Türkiye’deki ilk çalışmalar, 1953 yılında Batı Akdeniz Tarımsal Araştırmalar Enstitüsü Müdürlüğü’nün (BATEM) merkez bahçesinde başlatıldı.
KİLOGRAMI 150 TL’YE SATILIYORDU
İLK FİDANLARI BATEM ÜRETTİ
BATEM Müdürü Abdullah Ünlü, adaptasyon çalışmalarında 25 türden ’mahan’, ’wichita’, ’choctaw’ ve ’western’ türlerinde üstün verim ve kaliteye ulaşıldığını, bu türlerin BATEM adına fidanlarının üretimine başlanıldığını ve tescil ettirildiğini kaydetti. BATEM’in 25- 30 yıldır bu ticari çeşitlerin fidanını ürettiğini ve Türkiye’de de enstitü vasıtasıyla yayıldığını belirten Ünlü, Narenciye, avokadonun yetiştiği yerlerde bu cevizler de yetişiyor. Son yıllarda farklı ürünler yetiştirmek isteyen üretici de özellikle avokado ve pikan cevizi üretimine yöneldi" dedi.
TOPLAM ÜRETİM 2 BİN TON
800 RAKIMIN ALTINDA YETİŞİYOR
BATEM olarak pikan cevizi fidanında yıllık üretimin 8- 10 bin adet civarında olduğunu kaydeden Ünlü, Fidanlarımız sertifikalı. Özellikle farklı anaçlar kullanıyoruz, kendi anaçlarıÿyani ve dayanıklılık açısından kökten herhangi bir zarar gelmesin diye. Fidanlarımızı bu bölgedeki üreticilere satıyoruz. 800 rakım üzerinde yetişmeyen bir meyve türü. Fidanın tanesi 43 lira. Wichita ve choctaw erken, mahan daha geç hasat edilen türler. Normal cevize göre hasadı daha geç. Bölgemizde hasat dönemi başladı" dedi.
BİR DÖNÜME 14 AĞAÇ
Birÿdönüm araziye 13-14 pikan cevizi fidanı dikilebiliyor. Fidanlar, üçüncü yılından itibaren meyve vermeye başlıyor. Ekonomik verimlilik açısından bakıldığında, 6 yaşından sonra ağaç başına 20-25 kilo, 8 yaşından sonra ise ağaç başına en az 50 kilo meyve alınabiliyor. BATEM’de 1 yaşındaki pikan cevizi fidanlarının tane satışı ise 43 TL’den yapılıyor.
DHA