2022 Yaşlılık maaşı ile emeklilik maaşı aynı şey mi? 65 yaş aylığı ne kadar oldu 2022?

65 yaş aylığı olarak bilinen yaşlılık aylığı 2022 asgari ücrete yapılan zam oranı ile birlikte merak konusu haline geldi. Söz konusu 65 yaş ve üstü vatandaşların yoğun bir şekilde araştırdığı ''65 yaş aylığı ne kadar oldu 2022? Yaşlılık maaşı ile emeklilik maaşı aynı şey mi?'' sorularına yanıt olarak tüm detayları bu haberimizde derledik.

65 yaş aylığı 2022 yılında yapılacak zam oranı milyonlarca vatandaşın gündeminde yer alan konular arasında. Bugün Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın asgari ücrete yapılan zam oranını açıklaması üzerinde yaşlılık aylığı alan vatandaşlar yeni yılda alacağı maaşı araştırmaya başladı. Peki 65 yaş aylığı ne kadar oldu 2022? Yaşlılık maaşı ile emeklilik maaşı aynı şey mi?

65 YAŞ AYLIĞI NE KADAR OLDU 2022?

65 yaş aylığı, 2022 asgari ücret tutarının belirlenmesinin ardından netlik kazandı. 65 yaş aylığı için yeni rakam duyuruldu. Buna göre 65 yaş aylığı 1296 TL olarak belirlendi.

65 YAŞ AYLIĞI NASIL ALINIR?

2022 sayılı "65 Yaşını Doldurmuş Muhtaç, Güçsüz ve Kimsesiz Türk Vatandaşlarına Aylık Bağlanması Hakkında Kanun" kapsamında verilen maaş desteğinden faydalanmak için vatandaşların bulundukları ilçedeki Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları'na başvurması gerekiyor.

65 yaş aylığı, bu yaşı doldurmuş, hiçbir sosyal güvencesi bulunmayan ve yapılacak incelemede muhtaç olduğu belirlenen Türk vatandaşlarına, muhtaçlık hali devam ettiği müddetçe ödeniyor.

Aylıklarla ilgili tüm iş ve işlemler, başvuru tarihinden itibaren en geç bir ay içinde tamamlanıyor, hak sahipleri başvurularını takip eden ay başı itibarıyla maaş ödemelerini almaya başlayabiliyor.

Yanlış gelir beyanı, usulsüzlük, sahtecilik gibi durumlarda 65 aylığı hemen kesiliyor ve yasa çerçevesinde yersiz veya fazla ödenen tutarlara yönelik takip ve tahsil işlemleri yapılıyor.

YAŞLILIK MAAŞI İLE EMEKLİLİK MAAŞI AYNI ŞEY Mİ?

Bunun yanında yaşlılık aylığı ise 65 yaşına gelen kişinin, emeklilik şartları dışında, aylık almasıdır. Bu aylığın emeklilik ile hiçbir bağı bulunmamaktadır. Bu aylık, emekliliğin aksine sigortası olmayan ve 65 yaşını doldurmuş kişilere verilen yardım aylığıdır.

Yaşlılık aylığı, sağlık sigortası bulunmayan ve geliri, Türkiye şartlarında yaşamaya elverişli olmaya yetmeyen kişilerin alabildiği aylıktır. Emekli Aylığı ile Yaşlılık Aylığını alabilecek kişilerin 65 yaş ve üzerinde olması gerekmektedir. Bu sebeple 65 yaş aylığı olarak da adlandırılır.

YAŞLILIK AYLIĞI ALMAK İÇİN GEREKEN ŞARTLAR NELERDİR?

Ülkemizde ihtiyaç sahibi ve sigortası bulunmayan 65 yaş ve üzerindeki vatandaşların geçinmesi için gerekli etkenler yok ise devlet bu konuda vatandaşa yaşlılık aylığı bağlamaktadır. Bu aylığın bağlanması için ise belli şartlar bulunmaktadır. Anayasa'nın 2022 sayılı maddesine göre 65 Yaşını Doldurmuş Muhtaç, Güçsüz ve Kimsesiz Türk Vatandaşlarına Aylık Bağlanması Hakkında Kanun ile yardıma muhtaç vatandaşlara destek olunabilmesi sağlanmıştır.

YAŞLILIK AYLIĞI İÇİN GEREKEN ŞARTLAR YERİNE GETİRİLMEZSE NE OLUR?

Yukarıda bahsettiğimiz koşullara uygun olarak hayatlarını devam ettirmeye çalışan kişiler, yaşlılık yani 65 yaş aylığı almaya hak kazanırlar. Ancak yukarıdaki maddelerden en az bir tanesini yerine getiremeyen kişiler, 65 yaş aylığı alma şartlarını yerine getirmez ve bu nedenle yaşlılık aylığı alamazlar.