'6,5 milyon' ev ve iş yeri dönüştürülecek

Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Mehmet Ceylan, ''Kentsel dönüşümde hedefimiz 2023 yılına kadar toplam 6,5 milyon bağımsız birimin dönüşümünü tamamlamaktır'' dedi.

Ceylan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun'un 2012'de yürürlüğe girmesiyle kentsel dönüşüm çalışmalarının hızlandığını, 2014 yılı sonu itibarıyla da 81 ilin tamamında dönüşümün başlatıldığını söyledi.

Kentsel dönüşümün temel amacının sağlıksız ve güvensiz yapı stokunun yenilenmesinin yanında kentlerin yeşil, sosyal donatı alanları, altyapısı ve ulaşım sistemleriyle sağlıklı, güvenli ve yaşanabilir kentlerin yapılması olduğunu anlattı.

Bu amaçla Çevre ve Şehircilik Bakanlığı olarak kentsel dönüşüm çalışmalarında mahalli idarelerle iş birliği içinde ülke genelinde çeşitli projeler yürüttüklerinden bahseden Ceylan, "47 farklı ilimizde Bakanlar Kurulu kararıyla 178 riskli alan ilan edilmiştir. Bu alanlarda bulunan yapı sayısı 189 bin 649, bu yapılarda bulunan bağımsız birim sayısı 407 bin 902, ikamet eden nüfus büyüklüğü ise 1 milyon 214 bin 505 kişidir" diye konuştu.

"1 milyar 870 milyon lira kaynak"

Bugüne kadar 110 bin 390 bağımsız bölüm içeren 38 bin 575 riskli binanın yıkıldığını vurgulayan Ceylan, bu zamana kadar kentsel dönüşüm çalışmaları kapsamında ülke genelinde 1 milyar 870 milyon lira kaynak kullanıldığını bildirdi.

"Kalkınmanın önünde önemli bir engel"

Yaşanan doğal afetler ve sonrasında karşılaşılan problemlerin, sürdürülebilir kalkınmanın önünde önemli bir engel teşkil ettiğine dikkati çeken Ceylan, "Bu nedenle mekansal planlama sürecinde, afet tehlikelerini dikkate alan, sürdürülebilir ve yaşanabilir alanlar yaratmaya dönük çalışmalar yapılması bakanlığımızın ana hedeflerindedir" şeklinde konuştu. AA