6.5 milyar dolarlık yatırım geldi artışta İtalya başı çekti

Türkiye’ye geçen yıl 6.5 milyar $'lık doğrudan yabancı yatırım girişi oldu. Bu dönemde sermaye girişi 381 milyon dolar yükselen İtalya, yatırımı en fazla artıran ülke oldu. 

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) verilerinden derlediği bilgilere göre, geçen yıl Türkiye’ye 6 milyar 534 milyon dolarlık doğrudan yabancı yatırım girişi gerçekleşti. Bu rakamda en büyük paya, geçen yıl 4 milyar 234 milyon dolarlık doğrudan yatırım girişi gerçekleştiren Avrupa ülkeleri sahip oldu. 

ABD’DE DE YÜKSELİŞ VAR 

Asyalı ülkelerin yatırımları ise yüzde 3’lük artışla 1 milyar 750 milyon dolara yükseldi. Amerika kıtasında bulunan ülkelerden de geçen yıl 484 milyon dolarlık yatırım girişi oldu. Yatırımlar miktar bazında incelendiğinde, İtalya’dan 381 milyon dolarlık yatırım artışı gerçekleştiği görüldü. İtalya, bu tutarla Türkiye’ye yatırımı en fazla artan ülke olurken, İtalya’yı 266 milyon dolarlık artışla ABD izledi. Tayvan’dan gelen yatırımların, 2017’de bulunduğu 6 milyon dolardan geçen yıl 246 milyon dolara çıkması dikkati çekerken, bu artış Tayvan’ı sıralamada üçüncülüğe taşıdı. Öte yandan İspanya, geçen yıl Türkiye’ye gelen doğrudan yatırımları en fazla azalan ülkeler sıralamasında başı çekti.  

Aslan payı yine Hollanda’da 

Türkiye'ye yatırımda yıllardır lider ülke unvanını taşıyan Hollanda, bu konumunu korudu. Doğrudan yatırımların 833 milyon doları Hollandalı yatırımcılardan gelirken, söz konusu ülkenin toplam yatırımlar içindeki payı da yüzde 13 oldu. Hollanda bu tutarla tek başına, Asya, Okyanusya, Amerika ve Afrika ülkelerinden de daha fazla doğrudan yatırıma imza attı.