600 lira için 6 bin liradan olmayın

Bugünlerde birçok vatandaşın ekstradan ‘tapu harcı’ borcu çıkmaya başladı. Ev alırken yanlış beyana Maliye banka kredisi ve hesap hareketinden ulaşıp cezayı kesiyor. “600 lira kazanayım” derken 6 bin lira kaybetmeyin

Sabah'tan Faruk Erdem'in haberine göre; Milyonlarca vatandaş vergi borçlarını yapılandırmak için son günleri değerlendirirken bazı sürprizlerle de karşılaşmaya başladı. Sorgulama yapan vatandaşların birçoğu 'tapu harcı' borcu olduğunu görünce vergi dairelerine koştu. Çünkü yıllar önce aldıkları evin 'tapu harcını' ödemişlerdi. Gerçek vergi dairesinde ortaya çıkıyor. Çünkü vatandaşların ilk beyanlarında evlerinin değerini düşük gösterdikleri anlaşıldığından yeni bir ödeme yapmaları gerekiyor. Üstelik yeni rakam cezalı olarak (harcın % 25'i oranında vergi cezası) hesaplanıyor.

KREDİNİZ ÖLÇÜ OLUYOR

 
İlk beyanınızda (bunun bir kısmı belediyelerden alınan belgelerle yapılıyor) evinizi aldığınız ya da sattığınız değeri göstermemişseniz bu o anda anlaşılmıyor. Ancak Maliye Bakanlığı bu konuda çapraz sorgulamalar yapıyor. Değeri belirleyen ölçülerden birisi banka krediniz. Bankadan kullandığınız kredi evin değerinin yüzde 75'inden fazla olamıyor. Ayrıca daha az kredi kullanmış olabilirsiniz. Yani 100 bin liralık bir ev aldığınızda 20 bin lira kredi kullanmış kalanını ise havale ile satıcıya göndermiş olabilirsiniz. Bu kez 75 bin lira beyanda bu ödenen 80 bin lira evin değeri için delil oluyor. Yine sigorta şirketleri, elektrik su doğalgaz kurumları gibi tüm kurumlardaki bilgiler Maliye Bakanlığı ile paylaşılıyor.
 
NE YAPMAK LAZIM?
 
1-Eğer henüz ev almadıysanız alım-satım işlemlerinde mutlaka gerçek rakamı beyan etmelisiniz.
2-Belediyeden aldığınız rayiç bedel tek başına yeterli olmuyor. Alım satım bedeliniz bundan yüksek ise yine doğru rakamı beyan edin.
 
BORÇ ÇIKTIYSA...
 
1-Geçmişte bir ev alım-satımınız olduysa mutlaka Gelir İdaresi'nin internet sitesinden borcunuzun olup olmadığını kontrol edin.
2-Eğer bir tapu harcı borcu varsa hemen vergi dairesine giderek yapılandırma yasasından yararlanın.