600 gün primi olana ''kısa çalışma''

Deprem bölgesi için devreye alınan Kısa Çalışma Ödeneği'nden 3 yıl içerisinde en az 600 gün işsizlik sigortası primi bulunan yararlanacak. İşte detaylar...

Kahramanmaraş merkezli 11 ili etkileyen yıkıcı depremlerin ardından depremzedelere yapılan nakdi yardımlar devam ediyor. 11 ilde belli şartlar altında kısa çalışma ödeneği uygulaması başlatıldı.

Akşam Gazetesi'nden Okan Güray Bülbül'ün yazısına göre, bu haktan son 4 aydır iş sözleşmesi olan ve son 3 yıl içerisinde en az 600 gün işsizlik sigortası primi bulunan yararlanacak. Kısa Çalışma Ödeneği hangi işyerlerini kapsıyor? Ne kadar ödeme yapılacak? Depremzede işçiye sağlanan başka haklar var mı? İşte ayrıntılar...

Kahramanmaraş merkezli iki deprem sonrasında deprem bölgesindeki çalışma hayatının devamının sağlanması adına bu hafta bölgesel kriz gerekçesiyle 'kısa çalışma' uygulaması, 'fesih yasağı' (işten çıkarma) ve nakdi ücret desteği hayata geçirildiğini belirten Bülbül, yazısın şu detaylara yer veriyor:

Bu kapsamda deprem bölgesindeki işverenler, işyerlerinin durumuna göre kısa çalışma başvurusu yapabilecek. Bu işyerlerindeki işçilere de Kısa Çalışma Ödeneği ya da nakdi ücret desteği sağlanacak. Kısa Çalışma Ödeneği için çalışan işçilerde, son 4 aydır iş sözleşmesinin olması ve son 3 yıl içerisinde en az 600 gün işsizlik sigortası priminin bulunmasına bakılacak.

İKİ TÜR İŞYERİ

Deprem bölgesindeki işverenler için bölgesel kriz gerekçesiyle kısa çalışma başvuruları 6 Şubat tarihinden başlamak üzere yapılabilecek. Kısa çalışmaya hemen geçebilecek iki tip işyeri söz konusu;

1. OHAL ilan edilen bölgeden Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından belirlenecek il ve ilçelerdeki işyerleri.

2. Deprem sebebiyle yıkık, acil yıkılacak, ağır veya orta hasarlı işyerleri.

Bu iki kategorideki işyerleri için İşkur tarafından yapılacak uygunluk tespiti beklenmeksizin kısa çalışmaya geçilebilecek.

Bakanlık henüz OHAL bölgesinden bölgesel kriz nedeniyle başvurulabilecek il ve ilçeleri belirlemedi. Önümüzdeki hafta bu il ve ilçeler belirlenecektir. Kapsayıcı bir belirleme olacak ve depremden etkilenen tüm bölgeler kapsamda yer alacaktır. Diğer yandan OHAL bölgesinde bulunmayan ancak deprem nedeniyle yıkılmış ya da acil yıkılacak, ağır veya orta hasarlı işyerlerinin işverenleri de kısa çalışma başvurusu yapılabilecek.

KİMLERE ÖDENECEK?

Kısa çalışma başvurusu yapılan işyerlerinde çalışan işçilerden, son 4 aydır iş sözleşmesi bulunup son 3 yıl içerisinde en az 600 gün işsizlik sigortası primi olanlara Kısa Çalışma Ödeneği ödenecek. Bu iki şartın birlikte sağlanması gerekiyor. Bu kapsamda 4 aydır iş sözleşmesi devam eden ve 20 aydır işsizlik sigortasına prim ödemiş kişilere Kısa Çalışma Ödeneği olacak. Kısa çalışmanın süresi en fazla 3 ay olabiliyor. Diğer yandan kısa çalışma süresi OHAL süresi ile sınırlandırıldığından OHAL uzatılırsa kısa çalışmanın da uzaması söz konusu olacak.

NE KADAR VERİLECEK?

Kısa Çalışma Ödeneği, işçinin son 12 aydaki ortalama günlük brüt kazancının yüzde 60'ı. Dolayısıyla bir kişiye ödenecek Kısa Çalışma Ödeneği'nin miktarı son 12 aydaki kazancına göre değişiyor. Ancak Kısa Çalışma Ödeneği'nin miktarı asgari ücretin brüt tutarının yüzde 150'sini geçemiyor. Son 12 aydır asgari ücretle çalışmış bir işçiye günlük 122,16 TL, işyerinde faaliyet tamamen durmuşsa 30 gün üzerinden net 3.664,67 TL Kısa Çalışma Ödeneği verilecek.

YAZININ DEVAMI İÇİN TIKLAYINIZ